-
Kaloryczność270.35 kcal13.52%
-
Białko5.39 g10.78%
-
Węglowod.41.84 g15.5%
-
Tłuszcze9.13 g13.04%
-
Błonnik4.35 g17.4%
-
GDA13.52 %
- Kasza jaglana sucha - 200g
- Daktyle, suszone - 100g
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
- Masa makowa - 800g
- Daktyle, suszone - 100g
- Olej kokosowy - 20g
- Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
Ciasto:
KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według przepisu producenta umieszczonego na opakowaniu produktu. Ostudź. W między czasie namocz daktyle we wrzątku.
KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do dość dużej miski i zblenduj z masłem, łyżeczką cynomonu, wydłubanymi pestkami z laski wanilii oraz wcześniej namoczonymi daktylami. Dokładaj stopniowo masę makową i wszystko dokładnie zblenduj.
KROK 3: Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza formę. Przełóż masę makowo-jaglaną i odstaw do ostudzenia.
Polewa daktylowo-czekoladowa:
KROK 1: Namocz 100g daktyli we wrzątku i odstaw je na ok. 10 minut.
KROK 2: Po tym czasie połącz je w misce z olejem kokosowym i kakao. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Tak przygotowaną polewę przełóż na ciasto i dokładnie rozprowadź.
*Ciasto udekoruj według uznania pokuszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!