-
Kaloryczność169.27 kcal8.46%
-
Białko5.64 g11.28%
-
Węglowod.28.10 g10.41%
-
Tłuszcze5.43 g7.76%
-
Błonnik4.26 g17.04%
-
GDA8.46 %
- Kasza gryczana niepalona, sucha - 300g (1 ½ szklanki)
- Bakłażan - 240g
- Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Papryka słodka, wędzona - 6g (3 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Morele suszone - 100g (10 sztuk)
- Migdały, płatki - 60g (6 łyżek stołowych)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Kiełki lucerny - 32g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
KROK 2: Na wyłożonej papierem do pieczenia połóż umytą i pokrojoną w ćwiartki czerwoną paprykę oraz pokrojonego w dość sporą kostkę bakłażana. Skrop warzywa oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz oraz zioła prowansalskie i wędzoną paprykę. Zadbaj, by warzywa równomiernie wymieszały się z przyprawami.
KROK 3: Wstaw warzywa do nagrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut lub do momentu, aż będą porządnie zrumienione. Po tym czasie wyjmij i ostudź.
KROK 4: W między czasie przepłucz kaszę gryczaną na sicie, a następnie ugotuj ją według przepisu zamieszczonej na opakowaniu produktu. Odcedź i ostudź.
KROK 5: W miedzyczasie na suchej patelni podpraż płatki migdałów. Suszone morele posiekaj na drobne kawałki.
KROK 6: W dużej misce wymieszaj ostudzona kaszę gryczaną z pieczonymi warzywami oraz pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaj do połączenia się składników.
Smacznego!