20 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
204 kcal / 1 porcję (60 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność340.11 kcal17.01%
-
Białko10.52 g21.04%
-
Węglowod.45.95 g17.02%
-
Tłuszcze14.44 g20.63%
-
Błonnik6.59 g26.36%
-
GDA17.01 %
Składniki
- Amarantus, surowy - 100g (½ szklanki)
- Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Serek naturalny - 50g (2 łyżki stołowe)
- Otręby owsiane - 21g (3 łyżki stołowe)
- Płatki owsiane górskie - 150g (15 łyżek stołowych)
- Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)
- Żurawina suszona - 60g (5 łyżek stołowych)
- Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W młynku do kawy zmiel na mąkę surowy amarantus.
KROK 2: Ubij jajka za pomocą miksera wraz z serkiem, masłem, ksylitolem i ziarenkami z laski wanilii na puszystą masę.
KROK 3: Następnie dodaj mąkę z amarantusa, otręby, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj delikatnie łyżką. Dodaj posiekane orzechy włoskie i żurawinę i ponownie wymieszaj.
KROK 4: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Z przygotowanej masy, w rękach, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz w otwartych dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach pomiędzy ciastkami (około 3 cm)
KROK 5: Wstaw gotowe ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piecz je około 12 minut, na złoty kolor.
Smacznego!
Zobacz także