Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(4)
21.12.2016
dodaj własny przepis
40 minut + czas schłodzenia
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
237 kcal / 1 porcję (103 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    230.80 kcal
    11.54%
  • Białko
    3.94 g
    7.88%
  • Węglowod.
    36.61 g
    13.56%
  • Tłuszcze
    7.92 g
    11.31%
  • Błonnik
    1.63 g
    6.52%
  • GDA
    11.54 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Syrop klonowy - 100g (20 łyżeczek)
  • Aromat migdałowy - 3g
  • Mleko migdałowe - 350g (1 ½ szklanki)
  • Olej kokosowy - 50g
  • Mąka ryżowa - 50g
  • Mąka gryczana - 50g (⅓ szklanki)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
  • Kardamon mielony - 2g (łyżeczka)
  • Goździki - 2g (łyżeczka)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
  • imbir suszony - 2g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości mleka z dodatkiem aromatu migdałowego i szczypty soli zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu. Wystudź.

KROK 2: Wszystkie składniki, z wyjątkiem proszku do pieczenia i mąki włóż do misy blendera i zmiksuj dokładnie na gładką masę. Następnie przełóż masę z powrotem do miski, dodaj do niej mąkę i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto do uzyskania zwartej masy o konsystencji kruchego ciasta. Zagniecione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.

KROK 3: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą zwilżonej wodą lub tłuszczem dłoni formuj z ciasta małe kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszcz je do kształtu okrągłych ciastek o grubości około 0,5- 1cm. Układaj je w dość sporych odstępach (ciastka jeszcze rosną i powiększą swą objętość).

KROK 4: Tak przygotowane ciasteczka włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 20-25 min. Ciasteczka mają się ładnie zrumienić. Po ostygnięciu twardnieją na wierzchu (więc nie trzymaj ich za długo w piekarniku), a są bardzo miękkie w środku.

Smacznego!