-
Kaloryczność274.08 kcal13.7%
-
Białko5.83 g11.66%
-
Węglowod.37.23 g13.79%
-
Tłuszcze12.21 g17.44%
-
Błonnik5.18 g20.72%
-
GDA13.7 %
- Bataty - 400g (2 sztuki)
- Mąka gryczana - 70g (½ szklanki)
- Mąka migdałowa - 140g (14 łyżek stołowych)
- Olej kokosowy - 10g
- Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Czekolada deserowa - 80g
- Daktyle, suszone - 180g
- Proszek do pieczenia - 5g (1 ¼ łyżeczki)
- Mleko migdałowe - 20g (¼ szklanki)
- Sól biała - 2g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Daktyle zalej wodą i odstaw na całą noc.
KROK 2: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bataty obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej je wodą tak, aby przykryła wszystkie bataty, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15 minut. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
KROK 3: Daktyle odsącz z wody i przełóż do miski. Dodaj ugotowane bataty, olej kokosowy i zmiksuj całość na gładką masę.
KROK 4: Do masy dodaj mąkę migdałową i gryczaną, kakao, mleko, sól i proszek do pieczenia i połącz wszystkie składniki. Na koniec dodaj roztopioną czekoladę.
KROK 5: Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, wylej masę brownie i piecz ok. 25 minut. Po tym czasie zostaw do ostygnięcia na 10 minut, następnie potnij na kawałki i wystudź całkowicie.
Smacznego!
Wskazówki:
Chcąc przygotować 100% wegańskie brownie, pamiętajmy o wybraniu wegańskiej czekolady deserowej.