Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
254 kcal / 1 porcję (93 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    274.08 kcal
    13.7%
  • Białko
    5.83 g
    11.66%
  • Węglowod.
    37.23 g
    13.79%
  • Tłuszcze
    12.21 g
    17.44%
  • Błonnik
    5.18 g
    20.72%
  • GDA
    13.7 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bataty - 400g (2 sztuki)
  • Mąka gryczana - 70g (½ szklanki)
  • Mąka migdałowa - 140g (14 łyżek stołowych)
  • Olej kokosowy - 10g
  • Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Czekolada deserowa - 80g
  • Daktyle, suszone - 180g
  • Proszek do pieczenia - 5g (1 ¼ łyżeczki)
  • Mleko migdałowe - 20g (¼ szklanki)
  • Sól biała - 2g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Daktyle zalej wodą i odstaw na całą noc.

KROK 2: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bataty obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej je wodą tak, aby przykryła wszystkie bataty, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15 minut. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.

KROK 3: Daktyle odsącz z wody i przełóż do miski. Dodaj ugotowane bataty, olej kokosowy i zmiksuj całość na gładką masę.

KROK 4: Do masy dodaj mąkę migdałową i gryczaną, kakao, mleko, sól i proszek do pieczenia i połącz wszystkie składniki. Na koniec dodaj roztopioną czekoladę.

KROK 5: Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, wylej masę brownie i piecz ok. 25 minut. Po tym czasie zostaw do ostygnięcia na 10 minut, następnie potnij na kawałki i wystudź całkowicie.

Smacznego!

Wskazówki:
Chcąc przygotować 100% wegańskie brownie, pamiętajmy o wybraniu wegańskiej czekolady deserowej.