-
Kaloryczność512.16 kcal25.61%
-
Białko11.10 g22.2%
-
Węglowod.40.78 g15.1%
-
Tłuszcze35.52 g50.74%
-
Błonnik6.26 g25.04%
-
GDA25.61 %
- Płatki owsiane górskie - 180g (18 łyżek stołowych)
- Migdały - 50g (50 sztuk)
- Słonecznik, nasiona - 25g (2 ½ łyżki stołowej)
- Płatki kokosa - 20g (2 łyżki stołowe)
- Masło orzechowe - 120g (6 łyżek stołowych)
- Olej kokosowy - 30g
- Syrop klonowy - 40g (8 łyżeczek)
- Żurawina suszona - 24g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: Na blaszkę wysyp płatki owsiane, pokruszone migdały, nasiona słonecznika i wszystko dokładnie wymieszaj. Wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 8 minut.
KROK 3: Po tym czasie wyjmij suche składniki z piekarnika, dodaj płatki kokosa, ponownie wymieszaj i piecz jeszcze przez około 5 minut, do widocznego zbrązowienia wszystkich produktów.
KROK 4: W międzyczasie, w małym rondelku rozpuść masło orzechowe, olej kokosowy, a pod koniec dodaj syrop klonowy.
KROK 5: Upieczone suche składniki przełóż do miski. Dodaj suszoną żurawinę, rozpuszczone składniki i wszystko wymieszaj do ich całkowitego połączenia się.
KROK 6: Tak przygotowaną masę przełóż do blaszki 20x20cm. Na wierzch połóż papier do pieczenia i przy użyciu szklanki ubijaj do momentu uzyskania zbitej masy.
KROK 7: Blaszkę z ubitą masą wsadź do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie, pokrój ją na 9 kwadratowych batoników.
Smacznego!