-
Kaloryczność204.27 kcal10.21%
-
Białko5.51 g11.02%
-
Węglowod.29.88 g11.07%
-
Tłuszcze8.12 g11.6%
-
Błonnik2.80 g11.2%
-
GDA10.21 %
- Kasza jaglana sucha - 190g
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 480g (2 szklanki)
- Syrop klonowy - 20g (4 łyżeczki)
- Słonecznik, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)
- Wiórki kokosowe - 24g (4 łyżki stołowe)
- Rodzynki, suszone - 60g (4 łyżki stołowe)
- Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
- Orzechy laskowe - 60g (4 łyżki stołowe)
- Kandyzowana skórka pomarańczowa - 6g
- Banan - 140g
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę upraż w rondelku do momentu, aż pojawi się lekko orzechowy smak. Następnie zalej ja mlekiem, dodaj syrop klonowy i gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu lub do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn i spęcznieje. Odstaw do wystygnięcia.
KROK 2: Schłodzoną kasze przełóż do sporej miski. Dodaj do niej pozostałe składniki (banana wcześniej dokładnie rozgnieć widelcem) i dokładnie je wymieszaj, ugniatając masę za pomocą rąk.
KROK 3: Na wyłożoną papierem blachę wyłóż przygotowana masę i wyrównaj jej wierzch z pomocą łyżki. Na koniec wysyp górę masy posiekanymi orzechami laskowymi, lekko wciśnij je w masę.
KROK 4: Wstaw blachę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij blachę, a masę pokrój na dowolnej grubości batoniki.
Smacznego!