Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(61)
13.01.2017
dodaj własny przepis
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
482 kcal / 1 porcję (415 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    116.20 kcal
    5.81%
  • Białko
    2.47 g
    4.94%
  • Węglowod.
    9.81 g
    3.63%
  • Tłuszcze
    7.85 g
    11.21%
  • Błonnik
    1.47 g
    5.88%
  • GDA
    5.81 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Cebula czerwona - 105g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Imbir korzeń - 5g
  • Pasta curry czerwona - 20g (2 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Kurkuma - 3g
  • Pieprz cytynowy - 1g (2 szczypty)
  • Mleczko kokosowe - 400g (40 łyżek stołowych)
  • Sos sojowy bezglutenowy - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Przecier pomidorowy - 120g (½ szklanki)
  • Orzechy nerkowca - 100g
  • Szpinak świeży - 300g
  • Mango - 560g (2 sztuki)
  • Sok z limonki - 6g (2 łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cebulę pokrój w drobną kostkę, a imbir zetrzyj na tarce. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, podsmaż cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry, imbir i wszystko posól. Smaż przez około 2 minuty.

KROK 2: Do garnka wsyp kukrumę, ostrą paprykę, pieprz i smaż przez minutę. Następnie wlej mleczko kokosowe, sos sojowy i gotuj od momentu doprowadzenia sosu do wrzenia przez 10 minut co chwilę mieszając. Po tym czasie wlewaj stopniowo przecier pomidorowy i gotuj jeszcze przez kolejne 10 minut.

KROK 3: W między czasie na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca do lekkiego zbrązowienia. Szpinak umyj pod bieżącą wodą i osusz, a mango obierz i pokrój w kostkę.

KROK 4: Do gotującego się curry dodaj mango, szpinak i wyciśnięty sok z limonki, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem rzez kolejne 2 minuty. Zdemij potrawę z ognia, wsyp uprażone orzechy nerkowca, dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj.

*Danie podawaj z ryżem.

Smacznego!