Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
299 kcal / 1 porcję (237 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    126.22 kcal
    6.31%
  • Białko
    5.20 g
    10.4%
  • Węglowod.
    20.10 g
    7.44%
  • Tłuszcze
    3.10 g
    4.43%
  • Błonnik
    1.88 g
    7.52%
  • GDA
    6.31 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 140g (9 ⅓ łyżki stołowej)
  • Mąka jaglana - 140g (szklanka)
  • Soda oczyszczona - 4g (1 ⅓ szczypty)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Cynamon mielony - 6g (1 ½ łyżeczki)
  • imbir suszony - 2.5g
  • Sól biała - 2.5g (5 szczypt)
  • Cukier brązowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 480g (2 szklanki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Jabłko - 450g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W średniej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą i mąkę jaglaną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, sól i łyżkę cukru. W osobnej misce ubij jaja z mlekiem.

KROK 2: Mokre składniki dodaj do suchych, dodaj olej i całość wymieszaj do połączenia składników. Odstaw na kilka minut.

KROK 3: Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj jabłka, dużą szczyptę cynamonu i łyżkę brązowego cukru. Wymieszaj całość i podsmażaj ok. 8-10 do momentu, aż jabłka będą delikatne, lecz nie rozgotowane.

KROK 4: Masę na gofry nakładaj do gofrownicy i piecz kilka minut z obu stron. Upieczone gofry wykładaj na talerz i wierzch udekoruj podsmażonymi jabłkami.


Smacznego!