Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(3)
10.01.2017
dodaj własny przepis
100 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
281 kcal / 1 porcję (253 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    111.05 kcal
    5.55%
  • Białko
    11.53 g
    23.06%
  • Węglowod.
    9.49 g
    3.51%
  • Tłuszcze
    3.57 g
    5.1%
  • Błonnik
    1.38 g
    5.52%
  • GDA
    5.55 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 1000g
  • Dynia - 500g
  • Kasza gryczana sucha - 100g
  • Orzechy włoskie - 100g (25 sztuk)
  • Pomidor suszony - 70g (10 sztuk)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
  • Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
  • Cydr jabłkowy - 240g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Dynię pokrój na dość cienkie ćwiartki, posól je, dodaj pieprz i zióła prowansalskie, ustaw oszczególne kawałki skórą do dołu na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 30-35 minut lub do miękkości.

KROK 2: W małym rondelku ugotuj kaszę gryczaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Odsącz.

KROK 3: W tym czasie umieść filet z piersi indyka w foliowej torbie i rozbij je tłuczkiem na grubość około 0,5 cm. Następnie dopraw je z każdej ze stron solą i pieprzem.

KROK 4: Upieczoną dynię obierz, a miąższ wrzuć do wysokiej miski. Zmiksuj go na gładką masę. Dorzuć ugotowaną kaszę gryczaną, drobno posiekane orzechy włoskie i suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 5: Wyłóż tak przygotowane nadzienie dyniowe na wcześniej rozbite piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń pierś w rulon i zwiąż sznurkiem, aby rolada zachowała kształt w trakcie pieczenia.

KROK 6: Roladę przełóż do głębokiego naczynia żarooodpornego. Dno naczynia zalej cydrem jabłkowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu, pokrój rolady na dość grube plastry

Smacznego!