Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(18)
11.01.2017
dodaj własny przepis
70 minutes
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
167 kcal / 1 porcję (133 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    125.47 kcal
    6.27%
  • Białko
    3.98 g
    7.96%
  • Węglowod.
    27.97 g
    10.36%
  • Tłuszcze
    1.22 g
    1.74%
  • Błonnik
    2.85 g
    11.4%
  • GDA
    6.27 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 300g
  • Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
  • Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
  • Kardamon mielony - 2g (łyżeczka)
  • imbir suszony - 2g
  • Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
  • Sok jabłkowy - 240g
  • Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
  • Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
  • Marchew - 230g
  • Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 17 cm wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę. Możesz też poratować się gotowym produktem.

KROK 3: W średniej misce wymieszaj ze sobą zmieloną kaszę gryczaną, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a także sól, cynamon, kardamon, imbir suszony i gałkę muszkatołową.

KROK 4: W dużej misce wymieszaj sok jabłkowy (100%), mleko migdałowe i pestki z laski wanilii. Następnie dodaj do nich suche składniki i wymieszaj je ze sobą bardzo dokładnie.

KROK 5: Na tarce o małych oczkach zetrzyj obraną marchew. Wymieszaj ją z sokiem z cytryny, następnie odsącz nadmiar soku. Marchewkę dodaj do reszty ciasta i wymieszaj.

KROK 6: Przenieś ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut lub do tzw. "suchego patyczka".

*Ciasto po upieczeniu możesz delikatnie polać syropem klonowym i udekorować gęstym jogutem greckim.

Smacznego!