-
Kaloryczność121.12 kcal6.06%
-
Białko3.55 g7.1%
-
Węglowod.14.05 g5.2%
-
Tłuszcze5.67 g8.1%
-
Błonnik2.65 g10.6%
-
GDA6.06 %
- Amarantus, surowy - 100g (½ szklanki)
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
- Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Orzechy włoskie - 32g (8 sztuk)
- Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
- Gruszka - 130g
- Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- imbir suszony - 1g
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
- Goździki - 0.5g (¼ łyżeczki)
- Jogurt typu greckiego - 200g (10 łyżek stołowych)
Sposób przyrządzenia
Amarantusanka:
KROK 1: Amarantus wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do rondelka. Do zboża dodaj mleko migdałowe, wodę i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem około 25 minut do momentu, aż amarantus zmięknie i wchłonie cały płyn.
KROK 2: Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, przykryj i odczekaj jeszcze około 5-10 minut. Na koniec dodaj do rondla pół szklanki mleka, by upłynnić całą konsystencję amarantusanki.
Orzechowa posypka:
KROK 1: Wymieszaj ze sobą syrop klonowy z posiekanymi orzechami włoskimi.
KROK 2: Przełóż orzechy na rozgrzaną patelnię i podpraż do momentu, aż orzechy się zabrązowią, a syrop klonowy nieco stwardnieje.
Prażona gruszka:
KROK 1: Gruszkę umyj, osusz i pokrój w dość drobną kosteczkę. Następnie, wymieszaj ją z 1 łyżeczką syropu klonowego i przyprawami.
KROK 2: 3/4 gruszki wymieszaj z ugotowanym amarantusem. Na końcu dodaj jogurt grecki.
KROK 3: Przełóż amarantusankę do głębokiej miseczki. Na wierzch wyłóż pozostałe kawałki gruszki i posyp przygotowaną orzechową posypką.
Smacznego!