25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
254 kcal / 1 porcję (113 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność225.36 kcal11.27%
-
Białko4.33 g8.66%
-
Węglowod.6.96 g2.58%
-
Tłuszcze21.38 g30.54%
-
Błonnik3.38 g13.52%
-
GDA11.27 %
Składniki
- Awokado - 280g
- Papryka ostra mielona - 6g (2 łyżeczki)
- Sezam, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
- Masło orzechowe - 60g (3 łyżki stołowe)
- Wywar warzywny - 80g (⅓ szklanki)
- Sos sojowy bezglutenowy - 5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj wywar warzywny z włoszczyzny, z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu.
KROK 2: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
KROK 3: Awokado umyj i pokrój w paski. Na wyłożoną blaszkę do pieczenia połóż pokrojne awokado, posyp ostrą papryką i ziarnami sezamu. Piecz w piekarniku przez 15 minut.
KROK 4: W między czasie przygotuj sos. Wywar odcedź i klarowny bulion przelej do garnka. Dodaj masło orzechowe i sos sojowy, a następnie gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła orzechowego.
KROK 5: Upieczone awokado nadziej na wykałaczki i podawaj z orzechowym sosem.
Smacznego!
Zobacz także