Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(19)
03.02.2017
dodaj własny przepis
25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
254 kcal / 1 porcję (113 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    225.36 kcal
    11.27%
  • Białko
    4.33 g
    8.66%
  • Węglowod.
    6.96 g
    2.58%
  • Tłuszcze
    21.38 g
    30.54%
  • Błonnik
    3.38 g
    13.52%
  • GDA
    11.27 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Awokado - 280g
  • Papryka ostra mielona - 6g (2 łyżeczki)
  • Sezam, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Masło orzechowe - 60g (3 łyżki stołowe)
  • Wywar warzywny - 80g (⅓ szklanki)
  • Sos sojowy bezglutenowy - 5g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przygotuj wywar warzywny z włoszczyzny, z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu.

KROK 2: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.

KROK 3: Awokado umyj i pokrój w paski. Na wyłożoną blaszkę do pieczenia połóż pokrojne awokado, posyp ostrą papryką i ziarnami sezamu. Piecz w piekarniku przez 15 minut.

KROK 4: W między czasie przygotuj sos. Wywar odcedź i klarowny bulion przelej do garnka. Dodaj masło orzechowe i sos sojowy, a następnie gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła orzechowego.

KROK 5: Upieczone awokado nadziej na wykałaczki i podawaj z orzechowym sosem.

Smacznego!