-
Kaloryczność168.71 kcal8.44%
-
Białko6.21 g12.42%
-
Węglowod.16.24 g6.01%
-
Tłuszcze10.25 g14.64%
-
Błonnik3.72 g14.88%
-
GDA8.44 %
- Jarmuż - 25g (5 liści)
- Burak - 100g (sztuka)
- Por obrany - 40g
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 35g
- Oliwa z oliwek - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
- Tahini - 6g (½ łyżki stołowej)
- Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
- Sok z limonki - 3g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Orzechy pekan - 6g (2 sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: Buraka umyj, obierz i pokrój na cienkie plastry. Od pora odkrój liście, przekrój go na pół, dokładnie umyj i pokrój w talarki.
KROK 3: Pokrojone buraki wyłóż na blaszkę do pieczenia, polej oliwą, oprósz solą i pieprzem a następnie piecz przez 15 minut.
KROK 4: W między czasie ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
KROK 5: Po 15 minut wyjmij buraki z piekarnika. Dorzuć do nich posolonego i polanego oliwą pora oraz soczewicę, przemieszaj i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.
KROK 6: Jarmuż umyj pod bieżącą wodą, usuń twarde łodyżki, a następnie przełóż do miski. Dodaj upieczone warzywa i soczewicę, wszystko dokładnie wymieszaj.
KROK 7: W małej miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z limonki, łyżeczkę oliwy z oliwek, syrop klonowy oraz sól i pieprz. Gotowym sosem polej sałatkę i udekoruj ją orzechami.
Smacznego!