Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(7)
12.02.2016
dodaj własny przepis
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
204 kcal / 1 porcję (423 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    48.22 kcal
    2.41%
  • Białko
    3.37 g
    6.74%
  • Węglowod.
    9.02 g
    3.34%
  • Tłuszcze
    0.72 g
    1.03%
  • Błonnik
    1.53 g
    6.12%
  • GDA
    2.41 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Cebula - 140g (1 ⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Marchew - 100g
  • Seler naciowy - 90g (2 łodygi)
  • Pieczarki - 120g (6 sztuk)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 150g
  • Przecier pomidorowy - 480g (2 szklanki)
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
  • Bazylia suszona - 8g (2 łyżeczki)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Oregano - 4g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W dużym garnku zeszklij na oliwie (najlepiej z wodą) drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kolejno dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojony w małą kosteczkę seler naciowy i paprykę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz wszystkie przyprawy oprócz majeranku.

KROK 2: Całość wymieszaj i duś przez około 10 minut. Dodaj soczewicę i bulion, gotuj do momentu, aż soczewica będzie prawie miękka. Dodaj następnie przecier pomidorowy. Gotuj, aż gulasz będzie miał gęstą konsystencję, a soczewica zupełnie zmięknie.

KROK 3: Przypraw majerankiem, solą, pieprzem i wymieszaj.

*Podaj z ziemniaczanym purèe, z kaszą, lub ryżem i dużą porcją surówki. Pasuje tu też ogórek kiszony.

Smacznego!

Zobacz także