30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
204 kcal / 1 porcję (423 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność48.22 kcal2.41%
-
Białko3.37 g6.74%
-
Węglowod.9.02 g3.34%
-
Tłuszcze0.72 g1.03%
-
Błonnik1.53 g6.12%
-
GDA2.41 %
Składniki
- Cebula - 140g (1 ⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Marchew - 100g
- Seler naciowy - 90g (2 łodygi)
- Pieczarki - 120g (6 sztuk)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 150g
- Przecier pomidorowy - 480g (2 szklanki)
- Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
- Bazylia suszona - 8g (2 łyżeczki)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Oregano - 4g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W dużym garnku zeszklij na oliwie (najlepiej z wodą) drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kolejno dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojony w małą kosteczkę seler naciowy i paprykę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz wszystkie przyprawy oprócz majeranku.
KROK 2: Całość wymieszaj i duś przez około 10 minut. Dodaj soczewicę i bulion, gotuj do momentu, aż soczewica będzie prawie miękka. Dodaj następnie przecier pomidorowy. Gotuj, aż gulasz będzie miał gęstą konsystencję, a soczewica zupełnie zmięknie.
KROK 3: Przypraw majerankiem, solą, pieprzem i wymieszaj.
*Podaj z ziemniaczanym purèe, z kaszą, lub ryżem i dużą porcją surówki. Pasuje tu też ogórek kiszony.
Smacznego!
Zobacz także