Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

45 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
224 kcal / 1 porcję (86 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    260.57 kcal
    13.03%
  • Białko
    5.57 g
    11.14%
  • Węglowod.
    36.72 g
    13.6%
  • Tłuszcze
    10.67 g
    15.24%
  • Błonnik
    2.27 g
    9.08%
  • GDA
    13.03 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 180g (12 łyżek stołowych)
  • Mąka gryczana - 80g (½ szklanki)
  • Soda oczyszczona - 5g (1 ⅔ szczypty)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Kardamon mielony - 0.5g (¼ łyżeczki)
  • Cukier brązowy - 70g (14 łyżeczek)
  • Masło ekstra - 110g (22 łyżeczek)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Banan - 300g
  • Maślanka naturalna 0,5 % tłuszczu - 120g (½ szklanki)
  • Płatki owsiane górskie - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Cukier puder - 15g (3 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

KROK 2: Do miski przesiej mąki, sodę, sól, cynamon i kardamon. Dobrze wszystko wymieszaj.

KROK 3: W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka i miksuj do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Następnie dorzuć banany i ponownie wszystko utrzyj.

KROK 4: Mieszankę mąk dorzuć do bananów i całość dokładnie połącz. Dodaj płatki owsiane, maślanke i wymieszaj.

KROK 5: Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.


Smacznego!

Zobacz także
Racuchy na kefirze
(30)
Racuchy na kefirze
30 minut + czas smażenia
3 osoby
więcej