-
Kaloryczność143.84 kcal7.19%
-
Białko6.43 g12.86%
-
Węglowod.13.97 g5.17%
-
Tłuszcze7.40 g10.57%
-
Błonnik1.13 g4.52%
-
GDA7.19 %
- Mąka pszenna, typ 500 - 250g (1 ¾ szklanki)
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Woda mineralna niegazowana - 30g (¼ szklanki)
- Szparagi - 570g (1 ½ garści)
- Cebula - 200g (2 ½ sztuki)
- Por - 130g (½ sztuki)
- Pomidor suszony - 56g (8 sztuk)
- Serek kozi - 80g (4 łyżki stołowe)
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Śmietana, 18% tłuszczu - 200g (8 łyżek stołowych)
- Ser Gouda - 125g (5 plastrów)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 ST. c. Do jednej miski wsyp wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masło, 1 jajo, sól, cukier i zimną wodę. Wymieszaj i zagnieć sprężyste ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
KROK 2: Szparagi umyj i odkrój zdrewniałe końcówki. Ugotuj je w wodzie z dodatkiem soli i cukru aż staną się półtwarde (będzie je łatwiej ułożyć na tarcie).
KROK 3: Na patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekaną cebulkę i pora.
KROK 4: Schłodzone ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Wylep nim formę na tartę, ponakłuwaj ciasto widelcem, wyłóż na wierzch kawałek papieru do pieczenia i obciąż je suchą fasolą lub grochem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
KROK 5: W miseczce wymieszaj rozbite jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zetrzyj ser.
KROK 6: Na podpieczone ciasto wyłóż podsmażoną cebulkę i pora, następnie pokrojone w kosteczkę pomidory suszone, szparagi i pokruszony ser kozi. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową i posyp miejscami serem.
KROK 7: Piecz ok. 30 minut - aż wierzch lekko się zarumieni.
*Tarta świetnie smakuje także w postaci na zimno. Podawaj z sałatką ze świeżymi pomidorkami i sosem koperkowym.
Smacznego!