Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(18)
27.05.2016
dodaj własny przepis
60 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
478 kcal / 1 porcję (332 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    143.84 kcal
    7.19%
  • Białko
    6.43 g
    12.86%
  • Węglowod.
    13.97 g
    5.17%
  • Tłuszcze
    7.40 g
    10.57%
  • Błonnik
    1.13 g
    4.52%
  • GDA
    7.19 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna, typ 500 - 250g (1 ¾ szklanki)
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Cukier - 6g (łyżeczka)
  • Woda mineralna niegazowana - 30g (¼ szklanki)
  • Szparagi - 570g (1 ½ garści)
  • Cebula - 200g (2 ½ sztuki)
  • Por - 130g (½ sztuki)
  • Pomidor suszony - 56g (8 sztuk)
  • Serek kozi - 80g (4 łyżki stołowe)
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Śmietana, 18% tłuszczu - 200g (8 łyżek stołowych)
  • Ser Gouda - 125g (5 plastrów)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 ST. c. Do jednej miski wsyp wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masło, 1 jajo, sól, cukier i zimną wodę. Wymieszaj i zagnieć sprężyste ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

KROK 2: Szparagi umyj i odkrój zdrewniałe końcówki. Ugotuj je w wodzie z dodatkiem soli i cukru aż staną się półtwarde (będzie je łatwiej ułożyć na tarcie).

KROK 3: Na patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekaną cebulkę i pora.

KROK 4: Schłodzone ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Wylep nim formę na tartę, ponakłuwaj ciasto widelcem, wyłóż na wierzch kawałek papieru do pieczenia i obciąż je suchą fasolą lub grochem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.

KROK 5: W miseczce wymieszaj rozbite jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zetrzyj ser.

KROK 6: Na podpieczone ciasto wyłóż podsmażoną cebulkę i pora, następnie pokrojone w kosteczkę pomidory suszone, szparagi i pokruszony ser kozi. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową i posyp miejscami serem.

KROK 7: Piecz ok. 30 minut - aż wierzch lekko się zarumieni.

*Tarta świetnie smakuje także w postaci na zimno. Podawaj z sałatką ze świeżymi pomidorkami i sosem koperkowym.

Smacznego!

Zobacz także
Cukiniowe bliny gryczane
(6)
Cukiniowe bliny gryczane
40 minut + czas rośnięcia ciasta
5 osób
więcej
Sałatka z buraków
(3)
Sałatka z buraków
15 min. + 2 godz.
1 osoba
więcej