Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
08.02.2017
dodaj własny przepis
40 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
308 kcal / 1 porcję (92 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    334.60 kcal
    16.73%
  • Białko
    7.58 g
    15.16%
  • Węglowod.
    42.79 g
    15.85%
  • Tłuszcze
    16.38 g
    23.4%
  • Błonnik
    5.03 g
    20.12%
  • GDA
    16.73 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 140g
  • Płatki owsiane górskie - 140g (14 łyżek stołowych)
  • Żurawina suszona - 36g (3 łyżki stołowe)
  • Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Migdały - 40g (40 sztuk)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Banan - 240g
  • Masło orzechowe - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Siemię lniane - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Olej kokosowy - 40g
  • Aromat waniliowy - 2g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W młynku do kawy zmiel kaszę jaglaną oraz płatki owsiane.

KROK 2: Posiekaj drobniej suszoną żurawinę, pestki dyni oraz migdały.

KROK 3: W dużej misce wymieszaj zmieloną jagłę i płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sól.

KROK 4: W drugiej misce umieść obrane banany i zmiażdż je na dość gładką papkę. Dodaj do niej masło orzechowe, syrop klonowy, siemię lniane, stopiony olej kokosowy i aromat waniliowy.

KROK 5: Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj suszoną żurawinę, pestki dyni i migdały. Jeszcze raz wymieszaj.

KROK 6: Na wyłożoną papierem do pieczenia blache wykładaj kulki wielkości kasztana. Pod koniec spłaszcz je lekko dłonią w celu nadania im ciastkowego kształtu. W staw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piecz około 10-15 minut do momentu, aż staną się złociste.

KROK 7: Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź na blaszcze (zaraz po upieczeniu sa bardzo miękkie i mogą się rozpadać, po wystygnięciu twardnieją).

Smacznego!

Zobacz także