-
Kaloryczność155.98 kcal7.8%
-
Białko4.05 g8.1%
-
Węglowod.24.18 g8.96%
-
Tłuszcze5.81 g8.3%
-
Błonnik2.33 g9.32%
-
GDA7.8 %
- Bakłażan - 240g
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Serek naturalny - 50g (2 łyżki stołowe)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Kasza jaglana sucha - 100g
- Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Cebula czerwona - 20g (¼ sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Umyty bakłażan pokrój na centymetrowej grubości plastry. Posyp je solą i pieprzem z obu stron. Odstaw na 5 minut, a następnie natłuść delikatnie oliwą.
KROK 2: W tym czasie nagrzej patelnię grillową i zgrilluj plastry bakłażana do momentu, aż warzywo stanie się miękkie. Po zgrillowaniu przełóż plastry z powrotem na talerz. Ostudź.
KROK 3: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zalej dwukrotnie większą ilością wody i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut na małym ogniu. Ostudź.
KROK 4: W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą serek naturalny i miód. W kolejnej misce wymieszaj ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, zioła, posiekaną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
KROK 5: Na plastrach bakłażana rozsmaruj serek zmieszany z miodem. Następnie wyłóż przygotowaną masę jaglaną tak, by pokryła cały plaster cienką warstwą. Zawijaj delikatnie bakłażan w rulon. Odłóż na talerz.
*Przed podaniem posyp rulony bakłażana podprażonymi mielonymi migdałami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!