30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
312 kcal / 1 porcję (286 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność109.17 kcal5.46%
-
Białko5.78 g11.56%
-
Węglowod.16.82 g6.23%
-
Tłuszcze2.77 g3.96%
-
Błonnik0.75 g3%
-
GDA5.46 %
Składniki
- Nori, glony - 3g (płat)
- Kasza jaglana sucha - 120g
- Wywar warzywny - 320g (1 ⅓ szklanki)
- Serek tofu wędzony - 60g (3 plastry)
- Łosoś wędzony na zimno - 25g (płat)
- Cebula czerwona - 15g (¼ sztuki)
- Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
- Wasabi - 8g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i przepłucz pod bierzącą wodą kilka razy. Wrzuć do garnka, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 20 minut. Zostaw do ostudzenia.
KROK 2: Łososia pokrój na pasterki, cebulę w piórka a tofu w podłużne kawałki.
KROK 3: Ostudzoną kaszę jaglaną wykładaj na arkusz nori, do ok. 3/4 długości. Na wierzh rozprowadź odrobinę wasabi, podłużny plaster tofu, łososia i cebulę. Ciasno zawijaj całość.
Smacznego!
Zobacz także