Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
410 kcal / 1 porcję (353 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    116.35 kcal
    5.82%
  • Białko
    4.64 g
    9.28%
  • Węglowod.
    15.25 g
    5.65%
  • Tłuszcze
    4.91 g
    7.01%
  • Błonnik
    2.51 g
    10.04%
  • GDA
    5.82 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Romanesco - 400g
  • Soczewica czarna, nasiona suche - 100g
  • Kasza jaglana sucha - 100g
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Imbir korzeń - 5g
  • Wiórki kokosowe - 6g (łyżka stołowa)
  • Orzechy nerkowca - 60g
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
  • Granat - 100g (sztuka)
  • Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
  • Kolendra swieża - 4.5g (⅓ pęczka)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Sos sojowy - 5g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Kurkuma - 2g
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Papryczka chili - 6g (⅓ sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Świeże romanesco podziel na niewielkie różyczki, opłucz. Soczewicę umieść na sitku i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, odcedź, kaszę wypłucz na sitku wrzątkiem. Cebulę drobno posiekaj w kostkę, czosnek i imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

KROK 2. Na dużej patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut na umiarkowanym ogniu, dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę. Dodaj jaglankę, soczewicę, świeże romanesco oraz przyprawy: garam masalę, kurkumę, kolendrę, cynamon i chili, smaż mieszając co chwilę przez około 2 - 3 minuty. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe i nerkowiec.

KROK 3. Dopraw wszystko solą morską, sosem sojowym, świeżo zmielonym pieprzem i miodem. Wlej wrzący bulion lub wodę i zagotuj. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodaj granat i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i kolendrą wedle uznania.

Smacznego!