-
Kaloryczność116.35 kcal5.82%
-
Białko4.64 g9.28%
-
Węglowod.15.25 g5.65%
-
Tłuszcze4.91 g7.01%
-
Błonnik2.51 g10.04%
-
GDA5.82 %
- Romanesco - 400g
- Soczewica czarna, nasiona suche - 100g
- Kasza jaglana sucha - 100g
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Imbir korzeń - 5g
- Wiórki kokosowe - 6g (łyżka stołowa)
- Orzechy nerkowca - 60g
- Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
- Granat - 100g (sztuka)
- Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
- Kolendra swieża - 4.5g (⅓ pęczka)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Sos sojowy - 5g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
- Kurkuma - 2g
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Papryczka chili - 6g (⅓ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Świeże romanesco podziel na niewielkie różyczki, opłucz. Soczewicę umieść na sitku i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, odcedź, kaszę wypłucz na sitku wrzątkiem. Cebulę drobno posiekaj w kostkę, czosnek i imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
KROK 2. Na dużej patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut na umiarkowanym ogniu, dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę. Dodaj jaglankę, soczewicę, świeże romanesco oraz przyprawy: garam masalę, kurkumę, kolendrę, cynamon i chili, smaż mieszając co chwilę przez około 2 - 3 minuty. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe i nerkowiec.
KROK 3. Dopraw wszystko solą morską, sosem sojowym, świeżo zmielonym pieprzem i miodem. Wlej wrzący bulion lub wodę i zagotuj. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodaj granat i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i kolendrą wedle uznania.
Smacznego!