-
Kaloryczność153.77 kcal7.69%
-
Białko4.41 g8.82%
-
Węglowod.29.31 g10.86%
-
Tłuszcze2.75 g3.93%
-
Błonnik2.31 g9.24%
-
GDA7.69 %
- Kaszka kukurydziana surowa - 51g (⅓ szklanki)
- Mąka kukurydziana - 200g (13 ⅓ łyżki stołowej)
- Mąka pszenna, typ 550 - 200g (1 ½ szklanki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Woda ciepła - 280g (1 ¼ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
- Wywar warzywny - 240g (szklanka)
- Woda ciepła - 180g (⅔ szklanki)
- Pomidory w puszce - 200g (½ puszki)
- Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
Kukurydziane tortille:
KROK 1: Do naczynia przesiej mąki, dodaj kaszę i sól, wymieszaj i dolej oliwę. Następnie stopniowo zagniataj ciasto dolewając wodę tak, aby nie było zbyt lepkie. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby nie wyschło.
KROK 2: Z ciasta odrywaj spore porcje i cienko je rozwałkuj, w trakcie posypując placek mąką. Następnie strzep jej nadmiar. Placki podpiekaj bez tłuszczu, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.
Chrupiące nadzienie z komosy ryżowej:
KROK 1: W rondelku rozgrzej olej, a następnie wsyp do nagrzanego tłuszczu ziarna komosy ryżowej. Praż je przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlej wywar warzywny i wodę i doprowadż do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 15-25 minut do momentu, aż komosa całkowicie wchłonie płyn. Ostudź.
KROK 2: Piekarnik nagrzej na 180 st. C.
KROK 3: Do dużej miski wsyp ugotowaną komosę ryżową i wymieszaj ją z pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki, kminem rzymskim, chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, a także oliwą z oliwek.
KROK 4: Tak powstałą mieszankę przenieś równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-35 minut. W połowie tego czasu, masę komosy z przyprawami przemieszaj, by nie przywarła.
KROK 5: Gotową pieczoną komosę ryżową nadziewaj przygotowane wcześniej kukurydziane placki.
Smacznego!