-
Kaloryczność125.78 kcal6.29%
-
Białko9.14 g18.28%
-
Węglowod.14.48 g5.36%
-
Tłuszcze4.23 g6.04%
-
Błonnik1.80 g7.2%
-
GDA6.29 %
- Dorsz, świeży, filety bez skóry - 500g
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Cebula - 45g (½ sztuki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Otręby pszenne - 16g (4 łyżki stołowe)
- Mąka pszenna, typ 500 - 130g (szklanka)
- Chleb żytni razowy wytrawny - 80g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 115g (½ szklanki)
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Cebula - 45g (½ sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 45g (3 łyżeczki)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Śmietana, 18% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
- Mąka pszenna, typ 500 - 10g (¼ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
Sposób przyrządzenia
Pulpety:
KROK 1: Rybę dokładnie umyj (wcześniej rozmroź, jeśli korzystasz z mrożonej), oddziel mięso od skóry. Czyste mięso przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny.
KROK 2: Do osobnej miseczki wlej mleko i mocz w nim kromki chleba, aż całkowicie nasiąkną (około kwadransa). Rozmoczony chleb odciśnij od nadmiaru mleka.
KROK 3: Kawałki ryby oraz chleba przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Do zmielonej masy wybij jajko, dodaj przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
KROK 4: Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i również dodaj do masy rybnej. Na koniec wsyp otręby i łyżkę mąki. Całość wymieszaj dłonią, do uzyskania jednolitej masy (gdyby masa była zbyt wodnista, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki).
KROK 5: Na talerzyk wysyp garść mąki. Z masy rybnej uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w mące i ukłóż na talerzu.
KROK 6: Gotowe pulpety gotuj na parze około 20 minut.
Sos:
KROK 1: Cebulę i paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę. Podsmaż na oleju do zrumienienia.
KROK 2: Zalej szklanką wody i duś parę minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj koncentrat i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze około 5 minut.
KROK 3: Śmietanę przełóż do miseczki, dodaj łyżkę mąki i wlej kilka łyżek gorącego sosu. Całość wymieszaj rózgą, aż wszystkie grudki mączne znikną. Wlej do garnka z sosem i wymieszaj. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij go z palnika.
KROK 4: Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
*Danie to najlepiej smakuje z ryżem
Smacznego!