45 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
301 kcal / 1 porcję (92 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność325.78 kcal16.29%
-
Białko7.25 g14.5%
-
Węglowod.37.89 g14.03%
-
Tłuszcze16.91 g24.16%
-
Błonnik3.73 g14.92%
-
GDA16.29 %
Składniki
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 280g (18 ⅔ łyżki stołowej)
- Mąka jaglana - 140g (szklanka)
- Soda oczyszczona - 5g (1 ⅔ szczypty)
- Sól biała - 2.5g (5 szczypt)
- Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
- imbir suszony - 5g
- Gałka muszkatołowa mielona - 1.3g (2 ⅔ szczypty)
- Orzechy włoskie - 120g (30 sztuk)
- Miód pszczeli - 100g (8 ⅓ łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 100g (10 łyżek stołowych)
- Sok jabłkowy - 80g
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Marchew - 140g
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
KROK 2: W dużej misce połącz razem suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Marchew zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar soku.
KROK 3: W drugim naczyniu wymieszaj razem miód, olej, sok jabłkowy i mleko. Dodaj rozdrobioną marchew i wymieszaj wszystko.
KROK 4: Mokre składniki połącz z suchymi. Przygotowanym ciastem wypełniaj papilotki na muffinki do ok. 3/4 wysokości i piecz ok. 15-20 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
Zobacz także