25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
314 kcal / 1 porcję (241 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność130.18 kcal6.51%
-
Białko3.09 g6.18%
-
Węglowod.24.03 g8.9%
-
Tłuszcze3.39 g4.84%
-
Błonnik2.39 g9.56%
-
GDA6.51 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 200g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Marchew - 100g
- Pomidor koktajlowy - 200g (10 sztuk)
- Oliwki czarne marynowane - 25g (10 sztuk)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Koperek pęczek - 16g (pęczek)
- Sok pomarańczowy - 50g
- Żurawina suszona - 36g (3 łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Kurkuma - 3g
- imbir suszony - 3g
- Gałka muszkatołowa mielona - 3g (6 szczypt)
- Cynamon mielony - 3g (⅔ łyżeczki)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokrój według uznania.
KROK 2: W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulkę razem z czosnkiem, następnie dodaj pokojoną marchew i wymieszaj. Po kilku minutach dodaj miód, ugotowaną kaszę i całość lekko podsmaż.
KROK 3: Do garnka dorzuć posiekaną paprykę, pomidorki i oliwki. Wlej sok pomarańczowy, dodaj posiekane zioła, żurawinę i orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Gotową sałatkę podawaj na ciepło lub schłodzoną.
Smacznego!
Zobacz także