Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
401 kcal / 1 porcję (217 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    184.44 kcal
    9.22%
  • Białko
    6.17 g
    12.34%
  • Węglowod.
    21.33 g
    7.9%
  • Tłuszcze
    8.48 g
    12.11%
  • Błonnik
    2.31 g
    9.24%
  • GDA
    9.22 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 210g
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula czerwona - 70g (⅔ sztuki)
  • Pomidory w puszce - 400g (puszka)
  • Szpinak świeży - 60g
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Orzechy nerkowca - 70g
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj al dente, według przepisu na opakowaniu. Oddcedź i przełóż do miski.

KROK 2: Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i lekko ją podsmaż. Następnie dodaj czosnek, pomidory z puszki, wodę i zagotuj całość. Zmniejsz ogień i dalej gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu.

KROK 3: Orzechy nerkowca, wodę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Dodaj do makaronu, dorzuć szpinak, bazylię i przygotowany sos pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Smacznego!