35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
401 kcal / 1 porcję (217 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność184.44 kcal9.22%
-
Białko6.17 g12.34%
-
Węglowod.21.33 g7.9%
-
Tłuszcze8.48 g12.11%
-
Błonnik2.31 g9.24%
-
GDA9.22 %
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 210g
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula czerwona - 70g (⅔ sztuki)
- Pomidory w puszce - 400g (puszka)
- Szpinak świeży - 60g
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Orzechy nerkowca - 70g
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron ugotuj al dente, według przepisu na opakowaniu. Oddcedź i przełóż do miski.
KROK 2: Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i lekko ją podsmaż. Następnie dodaj czosnek, pomidory z puszki, wodę i zagotuj całość. Zmniejsz ogień i dalej gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu.
KROK 3: Orzechy nerkowca, wodę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Dodaj do makaronu, dorzuć szpinak, bazylię i przygotowany sos pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Zobacz także