Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut + czas pieczenia
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
352 kcal / 1 porcję (204 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    173.04 kcal
    8.65%
  • Białko
    10.51 g
    21.02%
  • Węglowod.
    16.52 g
    6.12%
  • Tłuszcze
    8.37 g
    11.96%
  • Błonnik
    2.58 g
    10.32%
  • GDA
    8.65 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Migdały - 200g (200 sztuk)
  • Daktyle, suszone - 100g
  • Tahini - 48g (4 łyżki stołowe)
  • Woda ciepła - 20g (¼ szklanki)
  • Kakao 16%, proszek - 10g (łyżka stołowa)
  • Kasza jaglana sucha - 100g
  • Dynia - 700g
  • Ser twarogowy półtłusty - 760g (38 łyżek stołowych)
  • Skórka z pomarańczy - 20g (4 łyżeczki)
  • Sok pomarańczowy - 50g
  • Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
  • Budyń w proszku - 80g
  • Skrobia ziemniaczana - 25g (łyżka stołowa)
  • Jaja kurze surowe - 300g (6 sztuk)
  • Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

SPÓD:

KROK 1: Daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut, a migdały zmiel na grube wióry (malakser, młynek).

KROK 2: Namoczone daktyle zmiksuj na gładką pastę i połącz z migdałami, dodaj tahini, kakao i ewentualnie wody, aby masa się skleiła. Na wyłożoną folią spożywczą blachę wysyp migdałowy spód i ugnieć palcami. Odłóż do lodówki do schłodzenia.

KROK 3: Na spód wyłożonej papierem formy do pieczenia wyłóż przygotowane ciasto. Wyrównaj.

MASA SEROWA:

KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie, następnie zalej około 2,5 szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i nieco się rozklei.

KROK 2: W międzyczasie dynię hokkaido pokrój na ćwiartki, układaj na blaszce do pieczenia skórą do dołu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30-40 minut, aż miąższ będzie całkowicie miękki. Po upieczeniu obierz ją i zblenduj na gładkie puree.

KROK 3: Do dyniowego puree dodaj kaszę jaglaną. Dokładnie połącz oba składniki i zmiksuj je blenderem na gładką masę. Dodaj ser twarogowy mielony, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, pestki wanilii i świeżo otartą skórkę pomarańczową. Wszystko jeszcze raz zmiksuj blenderem.

KROK 4: Białka oddziel od żółtek i ubij je w osobnym naczyniu na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo ksylitol, a potem żółtka. Cały czas ucieraj mikserem. Do dyni z kaszą jaglaną i serem dodaj ubite jajka, waniliowy budyń w proszku, skrobię i całość bardzo powoli wymieszaj szpatułką.

KROK 5: Tak przygotowaną masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Masa ma się ściąć, ale nie przypiec. Po upieczeniu zostaw ciasto w otwartym piekarniku do wystygnięcia.

Smacznego!