25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
265 kcal / 1 porcję (176 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność150.55 kcal7.53%
-
Białko5.08 g10.16%
-
Węglowod.5.50 g2.04%
-
Tłuszcze13.25 g18.93%
-
Błonnik2.36 g9.44%
-
GDA7.53 %
Składniki
- Awokado - 480g
- Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
- Szczypiorek pęczek - 20g (½ pęczka)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Awokado połóż na desce, przekrój na pół i otwórz je delikatnie przekręcając owoc. Usuń pestkę, a miąższ dopraw solą i pieprzem.
KROK 2: Awokado przełóż na blaszcę, do środka awokado wbij jajko. Wyłóż je na blaszce i piecz przez ok. 13-15 minut.
KROK 3: Upieczone awokado dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany szczypiorek i szczyptę ostrej, mielonej papryki.
Smacznego!
Zobacz także