55 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
247 kcal / 1 porcję (342 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność72.04 kcal3.6%
-
Białko3.13 g6.26%
-
Węglowod.12.70 g4.7%
-
Tłuszcze2.01 g2.87%
-
Błonnik2.37 g9.48%
-
GDA3.6 %
Składniki
- Bakłażan - 480g
- Kasza jaglana sucha - 80g
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 80g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Pomidor - 400g
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę i soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu
KROK 2: Bakłażany przekrój wzdłóż, łyżką wydłub miąższ i posiekaj go w kostkę. Środek bakłażana natłuść olejem i dopraw solą.
KROK 3: Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
KROK 4: Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dorzuć miąższ bakłażana i paprykę i podsmażaj aż warzywa trochę zmiękną. Dorzuć pomidory i podsmażaj ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną, dopraw chilli, papryką i ziołami. Całość wymieszaj.
KROK 5: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotowane bakłażany wypełnij nadzieniem i piecz przez ok. 30 minut.
Smacznego!
Zobacz także