Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(30)
24.04.2017
dodaj własny przepis
35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
343 kcal / 1 porcję (204 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    168.14 kcal
    8.41%
  • Białko
    11.95 g
    23.9%
  • Węglowod.
    4.64 g
    1.72%
  • Tłuszcze
    11.95 g
    17.07%
  • Błonnik
    1.25 g
    5%
  • GDA
    8.41 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Jaja kurze surowe - 300g (6 sztuk)
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - 50g (¼ szklanki)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 150g
  • Szpinak świeży - 75g
  • Pomidor suszony w oleju - 120g (6 plastrów)
  • Ser gorgonzola - 90g (3 plastry)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Pierś z kurczaka dokładnie umyj, osusz, a następnie pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.

KROK 2: Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzuć na rogrzany na patelni olej. Kolejno dodaj pokrojnego kurczaka i podsmażyć.

KROK 3: Szpinak umyj, a suszone pomidory pokrój w paski. W misce roztrzep jajka z dodatkiem mleka, soli i pieprzu.

KROK 4: Szpinak i pomidory dodaj na patelnię i smaż do momentu aż szpinak zwiędnie. Następnie wlej przygotowaną masę jajeczną i po około 2 minutach posyp pokrojoną w kostkę gorgonzolą.

KROK 5: Tak przygotowaną frittatę piecz w piekarniku przez ok. 15 minut.

*W tym daniu dobrze sprawdzi się użycie patelni z odczepianą rączką lub rączką przystosowaną do pieczenia w piekarniku.

Smacznego!