15 minut
9 osób
łatwy
Wartości odżywcze
67 kcal / 1 porcję (70 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność95.97 kcal4.8%
-
Białko5.22 g10.44%
-
Węglowod.14.60 g5.41%
-
Tłuszcze1.49 g2.13%
-
Błonnik3.71 g14.84%
-
GDA4.8 %
Składniki
- Fasola biała, konserwowa - 400g
- Kalafior - 100g
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 30g (¼ szklanki)
- Awokado - 35g
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Woda - 60g (¼ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kalafiora podziel na małe różyczki, dokładnie umyj i wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wodzie z dodatkiem mleka (czas gotowania to ok. 5 minut). Następnie odcedź i ostudź.
KROK 2: Białą fasolę odsącz z zalewy, a następnie dokładnie wypłucz. Awokado obierz i pokrój w paski.
KROK 3: Tak przygotowane składniki umieść w misie blendera, dodając do nich obrany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 4: Podczas blendowania dodawaj stopniowo zimną wodę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
*Pastę można wykorzystać nie tylko jako dodatek do kanapek, ale także jako dip do warzyw.
**Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, do przygotowywanej pasty możesz dodać odrobinę chilli.
Smacznego!
Zobacz także