Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(29)
05.05.2017
dodaj własny przepis
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
563 kcal / 1 porcję (216 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    261.32 kcal
    13.07%
  • Białko
    8.14 g
    16.28%
  • Węglowod.
    22.84 g
    8.46%
  • Tłuszcze
    15.51 g
    22.16%
  • Błonnik
    3.05 g
    12.2%
  • GDA
    13.07 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Makaron razowy spaghetti, surowy - 240g
  • Natka pietruszki pęczek - 36g (2 pęczki)
  • Słonecznik, nasiona - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Sok z cytryny - 15g (5 łyżeczek)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Parmezan tarty - 32g (4 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Pomidor koktajlowy - 300g (15 sztuk)
  • Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Serek ricotta - 80g (4 łyżki stołowe)
  • Bazylia świeża - 5g (gałązka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu producenta. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

KROK 2: W między czasie przygotuj pesto. Pietruszkę umyj i posiekaj. Nasiona słonecznika podraż na suchej patelni, aż zyskają lekko brązowy kolor.

KROK 3: Do blendera wrzuć posiekaną pietruszkę, nasiona słonecznika, obrany czosnek, tarty parmezan, wlej sok z cytryny i oliwę, dopraw solą oraz pieprzem. Blenduj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 4: Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce połącz oliwę z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej pomidorki. Piecz przez kilka minut aż zmiękną i pomarszczy się im skórka.

KROK 5: Makaron odcedź i przełóż na talerze. Dodaj pesto, pieczone pomidorki i ser ricotta. Podawaj udekorowane listkami bazyli.

Smacznego!