60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
252 kcal / 1 porcję (322 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność78.25 kcal3.91%
-
Białko1.50 g3%
-
Węglowod.10.01 g3.71%
-
Tłuszcze4.36 g6.23%
-
Błonnik1.77 g7.08%
-
GDA3.91 %
Składniki
- Buraki gotowane - 1000g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Cukier - 12g (2 łyżeczki)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Buraki ugotuj. Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i przesmaż na oleju. Dodaj je do buraczków.
KROK 2: Buraczki przypraw cukrem, solą i sokiem z cytryny. Smak powinien być zdecydowanie słodko-kwaśny. Wymieszaj i chwilę podduś pod przykryciem.
*Buraczki najlepiej smakują jako dodatek do dań mięsnych.
Smacznego!
Zobacz także