Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(37)
29.05.2017
dodaj własny przepis
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
308 kcal / 1 porcję (188 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    163.75 kcal
    8.19%
  • Białko
    17.38 g
    34.76%
  • Węglowod.
    1.42 g
    0.53%
  • Tłuszcze
    10.16 g
    14.51%
  • Błonnik
    0.40 g
    1.6%
  • GDA
    8.19 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 500g
  • Bazylia świeża - 30g (6 gałązek)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Parmezan tarty - 24g (3 łyżki stołowe)
  • Orzeszki pinii - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Pomidor - 100g
  • Ser Gouda, tarty - 30g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

KROK 2: Przygotuj pesto. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni, a następnie przełóż do misy blendera. Dodaj listki świeżej bazylii, obrany czosnek, starty parmezan, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 3: Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na ich wierzchu rozsmaruj pesto, połóż pokrojnego pomidora i posyp tartym serem.

KROK 4: Przykryte naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piersi z kurczaka piecz przez ok. 20-25 minut.

*Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną sałatką.

Smacznego!