-
Kaloryczność451.86 kcal22.59%
-
Białko8.99 g17.98%
-
Węglowod.37.92 g14.04%
-
Tłuszcze31.74 g45.34%
-
Błonnik3.57 g14.28%
-
GDA22.59 %
- Kasza gryczana sucha - 200g
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Masło ekstra - 120g (24 łyżeczek)
- Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
- Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Masło orzechowe - 60g (3 łyżki stołowe)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wyjmij z lodówki masło.
KROK 2: W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną. Możesz też wykorzystać gotowy jej odpowiednik.
KROK 3: W oddzielnej misce zmiksuj ze sobą podgrzane do temperatury pokojowej (lecz nie rozpuszczone) masło z ksylitolem do uzyskania aksamitnej, dość puszystej masy. Następnie połącz z masą jajo a w kolejnym kroku kakao, masło orzechowe i aromat waniliowy. Na koniec wsyp mąkę gryczaną sodę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj, lekko zagniatając ciasto. Uformuj z niego średniej wielkości ciasteczka i wykładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 4: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut do lekkiego zbrązowienia powierzchni ciasteczek.
*Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne i mogą się łamać. Poczekaj więc aż wystygną.
Smacznego!