45 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
831 kcal / 1 porcję (500 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność166.18 kcal8.31%
-
Białko7.02 g14.04%
-
Węglowod.24.09 g8.92%
-
Tłuszcze4.87 g6.96%
-
Błonnik0.79 g3.16%
-
GDA8.31 %
Składniki
- Mąka gryczana - 150g (1 ¼ szklanki)
- Mąka pszenna, typ 550 - 80g (⅔ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 480g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Serek naturalny - 80g (3 ¼ łyżki stołowej)
- Łosoś wędzony na zimno - 100g (4 płaty)
- Szpinak świeży - 40g
- Kasza jaglana sucha - 50g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W misce połącz mąkę gryczaną, pszenną, jajo, olej, sól. Dodawaj mleko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego. Ugotuj kaszę jaglaną.
KROK 2: Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej kilka kropel oleju. Wykładaj porcję ciasta i smaż do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Obróć na drugą stronę i dalej podsmażaj. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta.
KROK 3. Usmażone placki smaruj cienką warstwą serka na całej powierzchni, następnie posyp warstwę kaszy jaglanej, dodaj świeże liście szpinaku, i na końcu wędzonego łososia.
KROK 4. Zwijaj dosyć zwięźle, tak by nie przerwać naleśnika.
Smacznego!
Zobacz także