20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
172 kcal / 1 porcję (191 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność89.81 kcal4.49%
-
Białko2.86 g5.72%
-
Węglowod.13.87 g5.14%
-
Tłuszcze2.74 g3.91%
-
Błonnik0.54 g2.16%
-
GDA4.49 %
Składniki
- Gruszka - 95g
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 230g (szklanka)
- Skrobia ziemniaczana - 15g (½ łyżki stołowej)
- Żółtko jaja kurzego - 20g (sztuka)
- Cukier waniliowy - 16g (4 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
Przygotowanie sosu:
KROK 1: 1/4 szklanki mleka odlej, pozostałą część mleka zagotuj.
KROK 2: Odlane mleko połącz z mąką ziemniaczaną (sporządź zawiesinę) i zagęść gotujące się mleko; całość zagotuj, ciągle mieszając.
KROK 3: Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, do utartej masy dodaj 2 łyżki gorącego mleka (tym samym zahartujesz masę), następnie dodaj wszystko do gorącego sosu.
Przygotowanie całości:
KROK 1: Gruszkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przypraw do smaku sokiem z cytryny.
KROK 2: Gruszki ułóż w salaterce i zalej je przestudzonym sosem.
Smacznego!
Zobacz także