Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
13.01.2016
dodaj własny przepis
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
172 kcal / 1 porcję (191 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    89.81 kcal
    4.49%
  • Białko
    2.86 g
    5.72%
  • Węglowod.
    13.87 g
    5.14%
  • Tłuszcze
    2.74 g
    3.91%
  • Błonnik
    0.54 g
    2.16%
  • GDA
    4.49 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Gruszka - 95g
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 230g (szklanka)
  • Skrobia ziemniaczana - 15g (½ łyżki stołowej)
  • Żółtko jaja kurzego - 20g (sztuka)
  • Cukier waniliowy - 16g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

Przygotowanie sosu:

KROK 1: 1/4 szklanki mleka odlej, pozostałą część mleka zagotuj.

KROK 2: Odlane mleko połącz z mąką ziemniaczaną (sporządź zawiesinę) i zagęść gotujące się mleko; całość zagotuj, ciągle mieszając.

KROK 3: Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, do utartej masy dodaj 2 łyżki gorącego mleka (tym samym zahartujesz masę), następnie dodaj wszystko do gorącego sosu.

Przygotowanie całości:

KROK 1: Gruszkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przypraw do smaku sokiem z cytryny.

KROK 2: Gruszki ułóż w salaterce i zalej je przestudzonym sosem.

Smacznego!