Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
150 kcal / 1 porcję (366 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    41.03 kcal
    2.05%
  • Białko
    2.76 g
    5.52%
  • Węglowod.
    3.14 g
    1.16%
  • Tłuszcze
    2.11 g
    3.01%
  • Błonnik
    0.79 g
    3.16%
  • GDA
    2.05 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Cukinia - 210g
  • Wywar warzywno-drobiowy - 120g (½ szklanki)
  • Cebula - 20g (¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cukinię dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę.

KROK 2: W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Nie smaż zbyt długo, bo czosnek nabierze gorzkiego posmaku. Dodaj cukinię, całość zalej wywarem. Gotuj aż cukinia zmięknie, ale nie będzie się rozpadała.

KROK 3: Zmiksuj zupę na jednolity krem.

KROK 4: Serwuj w miseczce udekorowaną natką pietruszki. Możesz również dodać jogurt, grzanki lub groszek ptysiowy (pamiętaj, że zwiększy to wartość energetyczną dania).

*Do przygotowania kremu możesz użyć wywaru warzywnego lub z kostki.

Smacznego!