Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(7)
04.07.2016
dodaj własny przepis
10 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
257 kcal / 1 porcję (232 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    111.01 kcal
    5.55%
  • Białko
    7.11 g
    14.22%
  • Węglowod.
    6.96 g
    2.58%
  • Tłuszcze
    6.54 g
    9.34%
  • Błonnik
    0.91 g
    3.64%
  • GDA
    5.55 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Cukinia - 50g
  • Pomidor suszony - 21g (3 sztuki)
  • Koperek siekany - 8g (łyżka stołowa)
  • Szczypiorek siekany - 5g (łyżka stołowa)
  • Szpinak świeży - 30g
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do miseczki zetrzyj umytą cukinię na tarce o dużych oczkach. Dodaj posiekany koper, szczypiorek, suszone pomidory. Do całości wybij jaja i roztrzep energicznie widelem do powstania puszystej masy. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz chili.

KROK 2: Na patelnie naleśnikową wylej łyżeczkę oleju rzepakowego. Dokładnie natłuść nią całą powierzchnię patelni. Gdy będzie już nagrzana, wylej jednym krótkim ruchem masę warzywno-jajeczną i rozprowadź ją równomiernie po całej patelni.

KROK 3: Po upływie 2-3 minut przerzuć ostrożnie omlet na drugą stronę i nałóż na jego wierzch umyte liście szpinaku. Posól go troszeczkę. Przykręć ogień. Smaż kolejne 2-3 minuty i przełóż danie na talerz.

KROK 4: Omlet skrop delikatnie octem balsamicznym tworząc delikatne niewyrażne kółka.

Smacznego!