Skóra to największy narząd naszego organizmu. Pełni wiele cennych funkcji. Przede wszystkim jest barierą pozwalającą nam sprawnie funkcjonować w otoczeniu.Skóra chroni nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, przed wnikaniem bakterii i wirusów i odpowiada za termoregulację. To w niej zlokalizowane są receptory odpowiedziane za ból i czucie.
Zdrowy wygląd skóry świadczy o dobrej kondycji naszego organizmu, ale także jest wyznacznikiem atrakcyjności. Zewsząd atakują nas reklamy preparatów poprawiających nawilżenie i kondycję skóry. Imamy się różnych metod, które niekiedy zawodzą. A gdyby tak spróbować zadziałać dietą? Sprawić, aby to, co jemy odżywiało również naszą skórę?
Witaminy, a w szczególności antyoksydanty to młodość i zdrowie. Przeciwutleniacze takie jak witamina C, A, E oraz likopen zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Wolne rodniki to przyczyna starzenia się skóry i innych narządów. Uczestniczą one w procesach utleniana i niszczenia włókien kolagenowych, co sprzyja powstawaniu zmarszczek. Niedobory tych witamin, nie tylko przyśpieszają starzenie się skóry, ale również zmniejszają jej elastyczność i nawilżenie.
Cenne antyoksydanty znajdziemy m.in. w produktach takich jak:
- czerwona papryka, natka pietruszki, brukselka, szpinak, brokuły, czarna porzeczka, kiwi, pomarańcza, truskawki, cytryny (źródła witaminy C)
- masło, margaryna, wątróbka, marchew, szpinak, jarmuż, brzoskwinie (bogate w witaminę A)
- oleje roślinne, margaryna, kiełki pszenicy, warzywa i owoce, jaja (źródła witaminy E)
- koncentrat pomidorowy, przecier z pomidorów, sok pomidorowy oraz ketchup (bogate w likopen)
Dobrze na skórę wpływają również cynk i selen. Zapobiegają łuszczeniu się skóry i wypadaniu włosów. Również chronią nas przed powstawaniem wolnych rodników. Cynk znajdziemy w serach żółtych, wątrobie, kaszy gryczanej, orzechach, przetworach zbożowych oraz mięsie, wędlinach i rybach. Źródłami selenu są wątroba, ryby, kukurydza, orzechy.
Nawodnienie organizmu również odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej kondycji naszej skóry. Dzięki wypijaniu dziennie od 1,5 do 2 litrów wody, nawilżymy swoją skórę od wewnątrz. Ponadto woda to cenny składnik diety, z tego względu, iż pomaga nam oczyszczać organizm. Usuwa toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii. Odpowiednia podaż płynów zapobiega zatem kumulowaniu się w organizmie zanieczyszczeń, co poprawia wygląd i koloryt naszej cery i skóry. Pamiętajmy, aby sięgać po średniozmineralizowaną wodę przynajmniej 8 razy dziennie, tak aby dostarczyć odpowiednią jej ilość w ciągu całego dnia. Błędem jest wypijanie na raz butelki wody. Taka metoda prowadzi jedynie do zwiększenia liczby naszych wizyt w toalecie.
Niewłaściwie zbilansowana dieta, w której nie występują wszystkie grupy produktów może negatywnie wpływać na kondycję naszej skóry. Niedobory niektórych witamin i składników mineralnych są przyczyną zwiększonej łamliwości paznokci, łuszczenia się skóry, jej suchości, zapalenia kącików ust czy nadmiernego rogowacenia mieszków włosowych. Braki w jadłospisie mogą przyśpieszać procesy starzenia się skóry, który sprzyja również brak higieny, zanieczyszczenia środowiska i nałogi. Dieta bogata w warzywa, owoce oraz tłuszcze roślinne i ryby warunkuje zdrowy wygląd naszej skóry, mocne paznokcie i włosy.
Środa, 30 lipca 2014 | 15:47:36 kasia.g 105
polecam wykorzytac takze owoce jako skaldniki maseczek :))