Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie artykułów
Popularne artykuły
1 grudnia 2016
więcej
9 grudnia 2016
więcej
13 grudnia 2016
więcej
22 grudnia 2016
więcej
30 grudnia 2016
więcej
Więcej artykułów

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola


Erytrol pod lupą, czyli o zamiennikach cukru ciąg dalszy…

odżywianie, lifestyle | 25.05.2017
Erytrol pod lupą, czyli o zamiennikach cukru ciąg dalszy…

W czasach świadomego konsumpcjonizmu, bitwa o zdrowe zamienniki cukru toczy się nieustannie. Na półkach sklepowych znajdziemy już nie tylko cukier biały i trzcinowy. Teraz, zapełniane są one przez niskokaloryczne słodziki, mające dodatkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Mowa tu już nie tylko o sławetnej stewii czy ksylitolu, ale również o erytrolu, który coraz częściej gości w naszych kuchniach.

Erytrol to organiczny związek chemiczny z grupy polioli, naturalnie występujący w niewielkich ilościach w owocach, wodorostach i czerwonym winie. Na skalę przemysłową otrzymywany jest na drodze fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży lub z wykorzystaniem glicerolu jako surowca wyjściowego. Na sklepowych półkach znajdziemy go pod postacią białego, krystalicznego proszku, łudząco podobnego do sacharozy. Natomiast na etykietach produktów spożywczych oznaczany jest jako E968.

Zalety stosowania erytrolu

Dobre strony stosowania erytroluNie ulega wątpliwości, że jego największą zaletą, która odróżnia go od pozostałych substytutów cukru jest to, iż nie pozostawia on w produktach obcego posmaku, ułatwiając konsumentom szybszą adaptację do nowego produktu. Dodatkowo, słodzik ten cechuje się bardzo niską kalorycznością, ok. 0,2kcal/g produktu, dlatego też, często określany jest jako bezkaloryczny. W porównaniu z sacharozą, stanowi 60-70% odczucia jej słodkiego smaku. Biorąc to pod uwagę, kawa posłodzona 2 łyżeczkami cukru buraczanego jest kilkanaście razy bardziej kaloryczna niż napój z dodatkiem 3 łyżeczek erytrolu, przy zachowaniu takiego samego efektu odczucia słodkiego smaku. Jednak to nie koniec jego zalet. Erytrol w przeciwieństwie do ksylitolu nie wywołuje żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W poprzednim artykule wspominaliśmy, iż może on powodować biegunki wywołane jego nadmiernym spożyciem. W przypadku erytrolu, brak w naszym organizmie enzymów odpowiedzialnych za jego rozkład sprawia, iż prawie w całości jest on wydalany wraz z moczem, omijając tym samym układ pokarmowy. Erytrol cechuje się zerową wartością indeksu glikemicznego, więc z powodzeniem może być stosowany przez diabetyków. Warto również wspomnieć o korzystnym wpływie tego słodzika na stan jamy ustnej. W przeciwieństwie do sacharozy, nie powoduje on powstawania próchnicy, a nawet zapobiega jej występowaniu poprzez hamowanie zachodzących w jamie ustnej procesów fermentacji cukrów prostych. Erytrol został uznany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za całkowicie bezpieczny, dlatego też nie są określone jego limity stosowania. Wynika to z faktu, iż związek ten stał się przedmiotem wielu badań klinicznych i każde z nich oceniło go jako substancję dobrze tolerowaną przez organizm ludzki (nawet w dużych dawkach). W żadnym z nich nie odnotowano działania kancerogennego i mutagennego.

Ciemniejsza strona stosowania erytrolu

Słodziki pod lupąPomimo tego, iż jest to substancja w 100% naturalna, to przyjmowana systematycznie w dużych dawkach może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania ośrodków głodu i sytości. Związane jest to ze wzrostami stężenia glukozy we krwi, podczas których przekazywana jest informacja do mózgu o przyjęciu pokarmu. Wpisując zatem erytrol na stałe do diety, nasz organizm może mieć pewien problem z odczuwaniem sytości po spożyciu posiłku, co w rezultacie będzie prowadzić do chęci dalszego jedzenia. Erytrol jest także znacznie droższy od zwykłego cukru. Za jeden kilogram tego słodzika zapłacimy od 20 do nawet 40zł. Dodatkowo, znaleźć go możemy tylko w niektórych supermarketach, głównie w alejkach ze zdrową żywnością. Dlatego też, w celu jego nabycia najlepiej skorzystać ze sklepu internetowego, gdzie możemy znaleźć go w korzystniejszej dla nas cenie.

Zastosowanie erytrolu

Erytrol najczęściej możemy spotkać w gumach do żucia, lodach, dżemach, galaretkach lub innych wyrobach cukierniczych, gdzie używany jest jako substancja słodząca. W przemyśle spożywczym swoje zastosowanie znalazł także jako wzmacniacz smaku i aromatu. W kuchni z powodzeniem zastąpi nam cukier buraczany, zwłaszcza jako dodatek do domowych wypieków.

Warto jednak pamiętać, iż przechodząc na dietę, zastosowanie niskokalorycznych substancji słodzących, nie może stanowić jedynego elementu zmiany stylu życia. Jest to wyłącznie sposób na zaspokojenie przysłowiowej „chęci na słodkie”, wykluczając przy tym spożycie niekorzystnej dla naszego zdrowia sacharozy. Erytrol może nam zatem ułatwić realizację zaleceń dietetycznych, ale nigdy nie stanie się jedynym warunkiem do osiągnięcia wymarzonej sylwetki.

Zobacz także