Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie artykułów
Popularne artykuły
1 grudnia 2016
więcej
9 grudnia 2016
więcej
13 grudnia 2016
więcej
2 stycznia 2018
więcej
23 listopada 2017
więcej
Więcej artykułów

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola


Orkisz

odżywianie | 20.08.2014
Orkisz

Powszechnie używana nazwa "orkisz", sprawiła, że zboże to postrzegamy jako zupełnie odrębny i nowy gatunek. A jest to starsza odmiana pszenicy, znana od setek lat, uprawiana na Bliskim Wschodzie. Zwolennicy orkiszu podkreślają, że jego walory odżywcze oraz prozdrowotne są na tyle odmienne od właściwości klasycznej pszenicy, że warto traktować to zboże inaczej.

Orkisz jest jedną z najstarszych odmian pszenicy. W dzisiejszych czasach uprawiany głównie w gospodarstwach ekologicznych w stosunkowo niewielkiej ilości. Niegdyś, w XIX wieku, orkisz był bardziej popularny niż pszenica zwyczajna. Aktualnie wielkość upraw tego zapomnianego gatunku pszenicy stale rośnie, przyczyniając się do jego popularyzacji. W większości sklepów i piekarni dostępne są wypieki z mąki orkiszowej. Znajdziemy tam bułki, chleby, płatki, mąki, makarony, suchary oraz inne artykuły spożywcze.

Czemu orkisz, a nie pszenica?

Produkty wypiekane z tradycyjnej pszenicy są bogate w gluten i ubogie w składniki mineralne, ponieważ do ich produkcji używa się oczyszczonego ziarna. Orkisz zawiera mniej glutenu, a jego niełuskane ziarno jest cenniejszym źródłem wielu substancji.

Fakty na temat orkiszu:

  • składa się w ponad 50% ze skrobi; a 2% stanowią składniki mineralne;
  • jest źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP;
  • jest lepszym źródłem błonnika pokarmowego od tradycyjnej pszenicy;
  • badania prowadzone w naszym kraju wykazały, że ma o ok. 30% więcej białka roślinnego niż pszenica;
  • charakteryzuje się wyższym stopniem jakości biologicznej i lepszą strawnością;
  • zawiera mniej glutenu i więcej witamin i składników mineralnych (cynku, miedzi i selenu, witaminy A, E i D);
  • dojrzełe zoboże zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci;
  • posiada korzystny profil kwasów tłuszczowych, gdyż dominuje w nim kwas linolenowy;
  • zawiera więcej fitosteroli, obniżających poziom cholesterolu we krwi.

Mąka z orkiszu nadaje się do wypieków. Można z niej przyrządzić ciasteczka z owocami goji i orzechami nerkowca lub chlebek. Produkty te z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym jak i ich pociechom. Ziarno orkiszu używane jest nie tylko ze względu na jego liczne właściwości zdrowotne. Pieczywo wypieczone z tego ziarna ma delikatny, charakterystyczny aromat oraz orzechowy posmak.

Orkisz idealnie nadaje się do produkcji:

  • makaronów
  • pieczywa (chleb, bułki)
  • ciastek
  • wafli
  • kawy
  • alkoholi: piwa, spirytusu, wódki
  • kaszki, regulujące pracę jelit i łagodzące dolegliwości żołądkowe

Zobacz także

Komentarze (6)

Środa, 20 sierpnia 2014 | 09:49:47 m.skalska23 8

ostatnio jem tylko chlebek orkiszowy! jest pyszny :)


Środa, 20 sierpnia 2014 | 10:00:06 hela 25

ja piekę bułki orkiszowe (:


Środa, 20 sierpnia 2014 | 11:00:17 Kamila 26

warto dowiedzieć sie czegoś ciekawego! interesujący artykuł!!!!


Środa, 20 sierpnia 2014 | 11:41:50 aldona.wocial 6

ciekawy artykuł, ale ja póki co nie poddałam sie modzie na orkisz


Poniedziałek, 25 sierpnia 2014 | 10:52:27 Ewa82 40

czy pieczywo orkiszowe jest drogie?


Czwartek, 28 sierpnia 2014 | 09:45:52 Lisek 21

niestety tak, w mojej okolicy chlebek orkiszowy jest droższy od zwykłego i to dużo :( moze pokuszę się i sama upieke...