Powszechnie używana nazwa "orkisz", sprawiła, że zboże to postrzegamy jako zupełnie odrębny i nowy gatunek. A jest to starsza odmiana pszenicy, znana od setek lat, uprawiana na Bliskim Wschodzie. Zwolennicy orkiszu podkreślają, że jego walory odżywcze oraz prozdrowotne są na tyle odmienne od właściwości klasycznej pszenicy, że warto traktować to zboże inaczej.
Orkisz jest jedną z najstarszych odmian pszenicy. W dzisiejszych czasach uprawiany głównie w gospodarstwach ekologicznych w stosunkowo niewielkiej ilości. Niegdyś, w XIX wieku, orkisz był bardziej popularny niż pszenica zwyczajna. Aktualnie wielkość upraw tego zapomnianego gatunku pszenicy stale rośnie, przyczyniając się do jego popularyzacji. W większości sklepów i piekarni dostępne są wypieki z mąki orkiszowej. Znajdziemy tam bułki, chleby, płatki, mąki, makarony, suchary oraz inne artykuły spożywcze.
Czemu orkisz, a nie pszenica?
Produkty wypiekane z tradycyjnej pszenicy są bogate w gluten i ubogie w składniki mineralne, ponieważ do ich produkcji używa się oczyszczonego ziarna. Orkisz zawiera mniej glutenu, a jego niełuskane ziarno jest cenniejszym źródłem wielu substancji.
Fakty na temat orkiszu:
- składa się w ponad 50% ze skrobi; a 2% stanowią składniki mineralne;
- jest źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP;
- jest lepszym źródłem błonnika pokarmowego od tradycyjnej pszenicy;
- badania prowadzone w naszym kraju wykazały, że ma o ok. 30% więcej białka roślinnego niż pszenica;
- charakteryzuje się wyższym stopniem jakości biologicznej i lepszą strawnością;
- zawiera mniej glutenu i więcej witamin i składników mineralnych (cynku, miedzi i selenu, witaminy A, E i D);
- dojrzełe zoboże zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci;
- posiada korzystny profil kwasów tłuszczowych, gdyż dominuje w nim kwas linolenowy;
- zawiera więcej fitosteroli, obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Mąka z orkiszu nadaje się do wypieków. Można z niej przyrządzić ciasteczka z owocami goji i orzechami nerkowca lub chlebek. Produkty te z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym jak i ich pociechom. Ziarno orkiszu używane jest nie tylko ze względu na jego liczne właściwości zdrowotne. Pieczywo wypieczone z tego ziarna ma delikatny, charakterystyczny aromat oraz orzechowy posmak.
Orkisz idealnie nadaje się do produkcji:
- makaronów
- pieczywa (chleb, bułki)
- ciastek
- wafli
- kawy
- alkoholi: piwa, spirytusu, wódki
- kaszki, regulujące pracę jelit i łagodzące dolegliwości żołądkowe
Środa, 20 sierpnia 2014 | 09:49:47 m.skalska23 8
ostatnio jem tylko chlebek orkiszowy! jest pyszny :)
Środa, 20 sierpnia 2014 | 10:00:06 hela 25
ja piekę bułki orkiszowe (:
Środa, 20 sierpnia 2014 | 11:00:17 Kamila 26
warto dowiedzieć sie czegoś ciekawego! interesujący artykuł!!!!
Środa, 20 sierpnia 2014 | 11:41:50 aldona.wocial 6
ciekawy artykuł, ale ja póki co nie poddałam sie modzie na orkisz
Poniedziałek, 25 sierpnia 2014 | 10:52:27 Ewa82 40
czy pieczywo orkiszowe jest drogie?
Czwartek, 28 sierpnia 2014 | 09:45:52 Lisek 21
niestety tak, w mojej okolicy chlebek orkiszowy jest droższy od zwykłego i to dużo :( moze pokuszę się i sama upieke...