Amarantus, inaczej szarłat, cechuje się wysoką wartością odżywczą. Polecany jest w diecie wegetarian, alergików, osób chorych na celiakię, rekonwalescentów, a także sportowców, kobiet w ciąży i osób starszych. Amarantus ma wiele właściwości leczniczych, które sprawiły, ze znalazł miejsce w grupie superfoods, czyli produktów o pozytywnym działaniu na nasz organizm
Właściwości amarantusa
Wartość energetyczna nasion amarantus wynosi 400 kcal na 100 g produktu, zawartość białka to 14 g, węglowodanów - 66g, tłuszczu - 7,0g, a błonnika pokarmowego 16g.
- To bogactwo żelaza. Zawiera go kilka razy więcej więcej niż szpinak czy inne zboża (np. pszenica).
- Cenne źródło roślinnego białka, które jest znacznie lepiej przyswajalne niż białko zwierzęce z mleka lub roślinne soi. O unikatowym składzie aminokwasów.
- Znajdziemy w nim więcej magnezu, wapnia i krzemu niż w mleku.
- Cechuje się niezwykle drobną frakcją skrobi, łatwiejszą do strawienia od tej zawartej w kukurydzy.
- Jest bezglutenowy, w związku z tym idealny dla osób chorujących na celiakię lub nietolerujących glutenowego białka zbożowego.
Uprawa amarantusa sięga zamierzchłych czasów i zaczęła się 5000 lat temu. Pierwszymi, którzy poznali się na jego właściwościach i wykorzystywali w codziennej diecie byli Indianie. Ze zmielonych nasion przyrządzali tortille, zaś liście i pędy rośliny wykorzystywali jako warzywo i przyprawę. Obecnie, pola amarantusa spotkamy niemal na każdym zakątku świata, nawet w Polsce. W naszym kraju najwięcej upraw znajduje się na Lubelszczyźnie.
W Polsce amarantus dostępny jest pod postacią mąki, nasion i poppingu, czyli prażonych ziaren. Dodanie mąki amarantusowej do wypieku poprawia jakość finalnego produktu oraz przedłuża okres jego trwałości. Wypieki z mąki szarłatu mają przyjemny, orzechowy posmak i aromat. Mąka jest stosowana także przy produkcji makaronów czy pieczywa. Z kolei popping doskonale łączy się z mlekiem i nabiałem (kefirem, jogurtem czy maślanką). Nasiona są natomiast używane jako składnik różnego rodzaju potraw duszonych oraz zapiekanek.