Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie artykułów
Popularne artykuły
1 grudnia 2016
więcej
9 grudnia 2016
więcej
13 grudnia 2016
więcej
2 stycznia 2018
więcej
23 listopada 2017
więcej
Więcej artykułów

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola


Czy diabetyk powinien się odchudzać?

odżywianie | 16.10.2014
Czy diabetyk powinien się odchudzać?

Cukrzyca typu 2 w ostatnich latach stała się prawdziwą zmorą lekarzy i dietetyków. Choruje na nią coraz większa liczba ludzi, a problem ten zaczyna dotyczyć także najmłodszych. Cukrzyca jest uciążliwym schorzeniem mogącym doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dlatego należy jak najszybciej wdrożyć postępowanie zmniejszające ryzyko poważnych konsekwencji zdrowotnych jakie niesie ze sobą cukrzyca.


Cukrzyca typu 2 najczęściej spowodowana jest czynnikami środowiskowymi: złą dietą i brakiem aktywności fizycznej. Towarzyszą jej nadwaga lub otyłość. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne wszystkim osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2 połączoną z nadwagą lub otyłością zaleca redukcję masy ciała.

Dieta dla osoby cierpiącej na cukrzycę typu 2 powinna być dobrana indywidualnie, dopasowana do jego potrzeb oraz preferencji. Leczenie dietetyczne wymaga ponadto kontrolowania podstawowych parametrów jakim są: stężenie glukozy we krwi na czczo, hemoglobiny glikowanej, lipidów w osoczu oraz pomiarów masy ciała, ciśnienia tętniczego i obwodu pasa. Kompleksowe podejście do osoby chorej zapewnia sukces w leczeniu i ustabilizowaniu cukrzycy oraz pomaga zapobiegać wystąpieniu groźnych powikłań.

Leczenie dietetyczne ma na celu:
redukcję masy ciała (jeśli występuje nadwaga lub otyłość),
• ustabilizowanie poziomu cukru we krwi i zapobieganie niedocukrzeniu i hiperglikemii,
• zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy.

Skład diety
Najistotniejszy z punktu widzenia terapii cukrzycy jest skład diety, czyli jej wartość odżywcza. Każdy składnik spośród węglowodanów, białek czy tłuszczów odgrywa bardzo istotną rolę we wspomaganiu redukcji masy ciała i leczenia cukrzycy. Obok wartości odżywczej istotna jest także wartość energetyczna diety. Musi być dopasowana indywidualnie do płci i wieku oraz uwzględniać zakładaną utratę wagi, czyli być pomniejszona o konkretną liczbę kilokalorii.

Węglowodany
Węglowodany mają największy wpływ na tzw. glikemię poposiłkową, czyli poziom glukozy we krwi. Dzięki właściwemu doborowi produktów możliwe jest wyrównanie parametrów kontrolowanych w cukrzycy. Z węglowodanów powinna pochodzić około połowa spożywanych w ciągu dnia kalorii, 45-50%. Przydatny w kontrolowaniu jakości spożywanych węglowodanów jest indeks glikemiczny (IG). Za pomocą wskaźnika określa on jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta stężenie glukozy we krwi. Z puli należy wybierać te produkty, które odznaczają się niskim IG. Tabele są powszechnie dostępne w Internecie.

W diecie cukrzyka zabronione są takie źródła węglowodanów jak: cukier biały, brązowy, miód, słodycze, słodkie napoje. Charakteryzują się wysokim IG, a ich spożycie sprzyja tyciu i rozregulowuje stężenia cukru we krwi.

Białko
Podaż białka powinna mieścić się w granicach 15-20% energetyczności diety. Najlepszymi źródłami pełnowartościowego białka w diecie będą: chude mięso i drób, chude wędliny, tłuste ryby, chude białe sery twarogowe, rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca). Warto wiedzieć, ze białka roślinne powinny stanowić połowę źródeł wszystkich protein w naszej dicie. Dlatego warto mięsa czy ryby zastępować nasionami roślin strączkowy oraz dodawać do menu orzechy, migdały czy inne nasiona.

Tłuszcze
W diecie diabetyka, z tłuszczów powinno pochodzić 30-35% energii. Zaleca się ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są masło, smalec, tłuste mięsa, boczek, kiełbasy, śmietany, sery żółte. Należy zadbać o odpowiednią podaż niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy je w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym.

Pamiętajmy, odpowiednio zbilansowana dieta ma istotne znaczenie we wszystkich fazach prewencji i leczenia cukrzycy.

Nieodłącznym elementem redukcji masy ciała, występującym na równi z dietę jest aktywność fizyczna. Każdy chory na cukrzycę typu 2 powinien podejmować ją regularnie, to znaczy niemal każdego dnia w tygodniu. To nie tylko gwarancja redukcji masy ciała, ale także polepszenie parametrów krwi - stężenia glukozy czy cholesterolu oraz poprawa wrażliwości tkanek na insulinę.

Warto skonsultować rodzaj wykonywanych ćwiczeń z lekarzem lub trenerem. Pomogą oni dobrać indywidualny plan, który umożliwi skuteczne odchudzanie bez ryzyka wystąpienia powikłań zdrowotnych.

Najczęściej zaleca się trening interwałowy, którego przykładami są: bieganie, marsz, nordic-walking, jazda na rowerze, intensywne spacery czy jazda na rolkach.

Zobacz także