Spożywanie posiłków poza domem stanowi jedną z głównych przyczyn wzrostu liczby osób zmagających się z otyłością. Żywienie się w restauracjach oraz barach nie zawsze musi wynikać z braku chęci przygotowywania posiłków. Czasami wiąże się to także ze specyfiką naszej pracy, gdzie biznesowe kolacje bądź delegacje stanowią jej nieodłączny element. Prócz tego, spotkania z przyjaciółmi najlepiej zwieńczyć nie tylko aromatyczną kawą, ale i wyśmienitym obiadem. Jak więc się odżywiać poza domem, aby móc jak najdłużej cieszyć się szczupłą sylwetką? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.
Jedzenie w pracy
Podstawą racjonalnego żywienia jest odpowiednia organizacja. To ona pozwala Ci na takie planowanie dnia, że nawet w pracy znajdziesz czas na spożycie pełnowartościowego posiłku, który w dodatku sama przygotowałaś.
1) Rozpisz swoje godziny pracy. Dokładne ich przeanalizowanie pozwoli Ci na wybór momentu, w którym zjesz posiłek i dostosowanie pór spożycia pozostałych potraw. Dzięki zachowanej regularności, nie będziesz odczuwać głodu, a przy okazji zapewnisz sobie energię na cały dzień.
2) Zastanów się, kiedy najlepiej będzie Ci przygotować posiłek na wynos. Czy przyrządzona kolacja w większej ilości nie będzie stanowić dobrej alternatywy na jutrzejszy obiad do pracy?
3) Codziennie planuj swój jadłospis. Pozwoli Ci to zaoszczędzić czas oraz zapobiegnie marnowania zakupionej żywności.
4) Jeśli nie masz możliwości odgrzania posiłku w pracy, zaopatrz się w takie dania, które tego nie wymagają. Dobrym rozwiązaniem będą sałatki, kanapki, jogurty z owocami i orzechami itp.
5) Kupno butelki wielokrotnego użytku pozwoli Ci na zabranie ze sobą koktajlu owocowego bądź warzywnego, który świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie.
6) Wszystko co zostało przygotowane, staraj się spożywać w ramach konkretnego posiłku. Ciągłe podjadanie nawet najzdrowszych przekąsek, nie jest korzystne dla utrzymania prawidłowej masy ciała.
7) Miej przy sobie zawsze butelkę wody mineralnej, gdyż pragnienie może być często mylone z głodem.
Wszyscy jesteśmy świadomi tego, że życie skutecznie potrafi pokrzyżować nasze plany. Jeśli zdarzy się, że nie będziesz miała przy sobie nic zdrowego do przegryzienia, postaraj się wybrać z oferty sklepów coś, co nie będzie powodować u Ciebie wyrzutów sumienia. W tej sytuacji dobrze sprawdzą się owoce, kefiry, jogurty naturalne bądź orzechy.
Jedzenie w restauracji
1) Dużym problemem w stołowaniu się poza domem stanowi wielkość serwowanych potraw. Dlatego też, podczas wizyt w restauracji warto przeanalizować menu dla dzieci. Często są to te same potrawy, które są serwowane dla dorosłych, jednak pomniejszone o połowę. Nie dość, że z czystym sumieniem będziesz mogła smakować wybrane danie, to i cena będzie bardziej przystępna.
2) Stawiaj na ryby. Produkt ten pozwoli Ci nie tylko ograniczyć podaż kalorii, ale także dostarczy cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które są wciąż deficytowym składnikiem naszych diet.
3) Wybieraj dania, które zawierają chude gatunki mięs, jak indyk czy kurczak. Najlepiej, jeśli będą one poddane pieczeniu bądź grillowaniu. Dzięki odpowiedniej obróbce termicznej unikniesz w swojej potrawie zbyt dużej zawartości tłuszczu.
4) Zwróć uwagę na dodatki. Częstym dopełnieniem dań w restauracjach stanowią frytki, smażony ryż lub makaron. Dobrym rozwiązaniem tej sytuacji będzie upewnienie się przed złożeniem zamówienia co wchodzi w skład danej potrawy. Ułatwi Ci to wybór bardziej wartościowych dodatków, tj. kasze, makarony pełnoziarniste, czy nawet gotowane ziemniaki.
5) Często wydaje nam się, że sałatka będzie najlepszym, a zarazem najzdrowszym wyborem. Zapominamy jednak, że oprócz świeżych warzyw i owoców, składa się na nią dressing. Niestety, ale często jest on bogactwem cukru oraz tłuszczu. Żeby kontrolować jego ilość, poproś kelnera o podanie go w osobnym pojemniczku.
6) Deser często stanowi nieodłączny element wyjścia do restauracji. Prócz tego, nasz towarzysz nie kręci nosem na widok słodkości i na naszych oczach zajada się kolejną porcją ciasta. Zastanawiasz się, czy jest jakieś racjonalne wyjście z tej sytuacji? Oczywiście, że tak. Zamiast wysokokalorycznych smakołyków zamów porcję świeżych owoców. Zawarty w nich błonnik pozwoli „uciszyć” chęć na słodycze.
7) Jedz powoli, gdyż informacja o najedzeniu dociera do mózgu dopiero po 20 minutach. Poświęć zatem ten czas na delektowanie się wybraną potrawą.
8) Źródłem tzw. „pustych kalorii” jest alkohol. Jeśli zależy Ci na redukcji masy ciała, zrezygnuj z jego spożycia.
Jedzenie w podróży
Kolejnym, częstym tematem do dyskusji są rodzaje posiłków, jakie spożywamy podczas podróży. Wszyscy jesteśmy świadomi tego, że wakacje są czasem odpoczynku i relaksu, dlatego tak często tłumaczymy nimi swoje żywieniowe grzeszki. Jednak warto pamiętać, że zdrowa dieta, powinna towarzyszyć nam codziennie. Posiłki, które możemy spożywać w podróży są podobne do tych, które spożywamy w pracy. Zaliczamy do nich kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem ulubionych warzyw, warzywne muffinki, domowej roboty ciasteczka owsiane, a także przekąski: jogurty naturalne, kefiry, owoce, warzywa, orzechy itp. Najczęściej jednak wybieramy słodycze, słone przekąski lub przydrożne fast foody. Zapominamy o tym, że gotowe posiłki, które zabierzemy ze sobą w podróż, mogą również pozwolić nam na znaczne oszczędzenie pieniędzy. Dzięki temu, podczas naszych wakacji możemy pozwolić sobie na inne przyjemności, a powrót do domu nie będzie wiązać się z rozpoczęciem kolejnej diety.
Pamiętaj jednak, że najważniejsze jest Twoje samopoczucie. Ciągłe ograniczenia oraz restrykcje żywieniowe mogą mieć negatywny wpływ na Twój nastrój. Dlatego staraj się wdrażać zasady zdrowego odżywiania na co dzień, a raz na jakiś czas pozwól sobie na odrobinę szaleństwa.