Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie artykułów
Popularne artykuły
1 grudnia 2016
więcej
9 grudnia 2016
więcej
13 grudnia 2016
więcej
2 stycznia 2018
więcej
23 listopada 2017
więcej
Więcej artykułów

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola


Nie bójmy się jajek!

odżywianie | 25.03.2015
Nie bójmy się jajek!

Idą święta, a Wielkanoc to czas właśnie dla jajek. Zyskały złą sławę poprzez wysoką zawartość cholesterolu. Jednak kryją w sobie coś więcej, co sprawia, że warto włączać je do diety i to częściej niż dwa razy w tygodniu.

Chociaż jajka w ostatnich latach zyskały złą sławę, ze względu na podejrzenia o podnoszenie poziomu cholesterolu, warto przekonać się do tego produktu. Według wielu badań to nie cholesterol zawarty w produktach spożywczych podnosi poziom cholesterolu we krwi. To nasycone kwasy tłuszczowe i znane wszystkim kwasy tłuszczowe trans odpowiadają za zaburzenia lipidowe. Im więcej szkodliwych substancji znajduje się w żywności, tym bardziej narażeni jesteśmy na miażdżycę, udary mózgu i zawały serca. Jajka zawierają znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż mięsa czy tłusty nabiał i ser żółte! Ponadto jajka zawierają cenną siarkę i lecytynę, które pomagają metabolizować tłuszcz i eliminować cholesterol krążący w naszych naczyniach krwionośnych. W Wielkiej Brytanii Fundacja Zdrowia cofnęła zakaz spożywania jedynie 3 jaj w tygodniu, właśnie ze względu na ich cenne właściwości. Jakie? Przeczytajcie poniżej.

Oto 6 powodów, dla których jajka powinny znaleźć się w naszym jadłospisie:

  1. Jajka zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe. Mimo, iż jaja są produktem zwierzęcym, nie ma w nich przewagi niekorzystnych tłuszczów. Wręcz odwrotnie. W 100 g jajka znajdują się 3 gramy nasyconych kwasów tłuszczowych (niekorzystnych), zaś ponad 5 gramów nienasyconych kwasów tłuszczowych (o dobroczynnym działaniu). To one mogą przyczynić się do podniesienia poziomu dobrego, a obniżenia stężenia złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu jaja mogą zmniejszać ryzyko powstawania zmian miażdżycowych i pozytywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy.
  2. Jajka to źródło luteiny, antyoksydantu który odgrywa kluczową role w procesie prawidłowego widzenia. Ochrania nasze oczy i zapobiega pogorszeniu się widzenia. Badania naukowe niejednokrotnie potwierdziły, że regularne spożywanie jajek to dobry sposób na profilaktykę zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
  3. Jajka zawierają także cholinę, substancję niezwykle cenną dla organizmu człowieka. Stanowi ona ważny element błon komórkowych. Uważa się także, że cholina przeciwdziała akumulacji złego cholesterolu w wątrobie.
  4. Jajko to źródło niezbędnych dla organizmu witamin oraz o składników odżywczych. W żółtku znajdziemy: kwas foliowy (witaminę B9) witaminy D, E i K oraz fosfor, cynk, selen. Wszystkie te substancje są niezwykle istotne w codziennej diecie, gdyż mają kluczowe znaczenie m. in. w profilaktyce nowotworów.
  5. Jajka pomagają zaspokoić głód, ponieważ dają uczucie sytości na długi czas. Dostarczają pełnowartościowego, a nawet wzrostowego białka o korzystnym składzie aminokwasów. Dzięki temu są tak pożywnym pokarmem.
  6. Z jajka w niekrótkim czasie możemy przygotować ciepłą jajecznicę lub smaczną pastę na śniadanie, sadzone jajka na obiad, pożywny omlet z warzywami idealny na kolację czy smaczne suflety, placki i naleśniki. To wyjątkowy produkt o wszechstronnym zastosowaniu, także w zdrowej i dietetycznej kuchni!

Jakie jaja wybierać?
Dylemat przy wyborze numeru jajka: 0, 1, 2 czy 3 często rozwiązujemy w oparciu o zasoby naszego portfela. Jaja ekologiczne są bowiem kilkakrotnie droższe od tych „ściółkowych” (oznaczanych numerem 3). Badania Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej nie wykazały znaczących różnic w wartości odżywczej jaj pochodzących od „szczęśliwych” i „nieszczęśliwych” kur. W związku z tym wybór rodzaju jaja może być determinowany naszą etyką i finansami. Eko jaja wydają się być smaczniejsze od tych najtańszych. To zasługa większej zawartości tłuszczu, który jest nośnikiem smaku i polepsza walory organoleptyczne produktu. Trzeba dodać, że w eko jajach jest to tłuszcz nienasycony, czyli zdrowy.

Zobacz także

Komentarze (1)

Środa, 25 marca 2015 | 10:55:01 zosieńka 55

uwielbiam jajka w każdej postaci :D