Idą święta, a Wielkanoc to czas właśnie dla jajek. Zyskały złą sławę poprzez wysoką zawartość cholesterolu. Jednak kryją w sobie coś więcej, co sprawia, że warto włączać je do diety i to częściej niż dwa razy w tygodniu.
Chociaż jajka w ostatnich latach zyskały złą sławę, ze względu na podejrzenia o podnoszenie poziomu cholesterolu, warto przekonać się do tego produktu. Według wielu badań to nie cholesterol zawarty w produktach spożywczych podnosi poziom cholesterolu we krwi. To nasycone kwasy tłuszczowe i znane wszystkim kwasy tłuszczowe trans odpowiadają za zaburzenia lipidowe. Im więcej szkodliwych substancji znajduje się w żywności, tym bardziej narażeni jesteśmy na miażdżycę, udary mózgu i zawały serca. Jajka zawierają znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż mięsa czy tłusty nabiał i ser żółte! Ponadto jajka zawierają cenną siarkę i lecytynę, które pomagają metabolizować tłuszcz i eliminować cholesterol krążący w naszych naczyniach krwionośnych. W Wielkiej Brytanii Fundacja Zdrowia cofnęła zakaz spożywania jedynie 3 jaj w tygodniu, właśnie ze względu na ich cenne właściwości. Jakie? Przeczytajcie poniżej.
Oto 6 powodów, dla których jajka powinny znaleźć się w naszym jadłospisie:
- Jajka zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe. Mimo, iż jaja są produktem zwierzęcym, nie ma w nich przewagi niekorzystnych tłuszczów. Wręcz odwrotnie. W 100 g jajka znajdują się 3 gramy nasyconych kwasów tłuszczowych (niekorzystnych), zaś ponad 5 gramów nienasyconych kwasów tłuszczowych (o dobroczynnym działaniu). To one mogą przyczynić się do podniesienia poziomu dobrego, a obniżenia stężenia złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu jaja mogą zmniejszać ryzyko powstawania zmian miażdżycowych i pozytywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy.
- Jajka to źródło luteiny, antyoksydantu który odgrywa kluczową role w procesie prawidłowego widzenia. Ochrania nasze oczy i zapobiega pogorszeniu się widzenia. Badania naukowe niejednokrotnie potwierdziły, że regularne spożywanie jajek to dobry sposób na profilaktykę zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
- Jajka zawierają także cholinę, substancję niezwykle cenną dla organizmu człowieka. Stanowi ona ważny element błon komórkowych. Uważa się także, że cholina przeciwdziała akumulacji złego cholesterolu w wątrobie.
- Jajko to źródło niezbędnych dla organizmu witamin oraz o składników odżywczych. W żółtku znajdziemy: kwas foliowy (witaminę B9) witaminy D, E i K oraz fosfor, cynk, selen. Wszystkie te substancje są niezwykle istotne w codziennej diecie, gdyż mają kluczowe znaczenie m. in. w profilaktyce nowotworów.
- Jajka pomagają zaspokoić głód, ponieważ dają uczucie sytości na długi czas. Dostarczają pełnowartościowego, a nawet wzrostowego białka o korzystnym składzie aminokwasów. Dzięki temu są tak pożywnym pokarmem.
- Z jajka w niekrótkim czasie możemy przygotować ciepłą jajecznicę lub smaczną pastę na śniadanie, sadzone jajka na obiad, pożywny omlet z warzywami idealny na kolację czy smaczne suflety, placki i naleśniki. To wyjątkowy produkt o wszechstronnym zastosowaniu, także w zdrowej i dietetycznej kuchni!
Jakie jaja wybierać?
Dylemat przy wyborze numeru jajka: 0, 1, 2 czy 3 często rozwiązujemy w oparciu o zasoby naszego portfela. Jaja ekologiczne są bowiem kilkakrotnie droższe od tych „ściółkowych” (oznaczanych numerem 3). Badania Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej nie wykazały znaczących różnic w wartości odżywczej jaj pochodzących od „szczęśliwych” i „nieszczęśliwych” kur. W związku z tym wybór rodzaju jaja może być determinowany naszą etyką i finansami. Eko jaja wydają się być smaczniejsze od tych najtańszych. To zasługa większej zawartości tłuszczu, który jest nośnikiem smaku i polepsza walory organoleptyczne produktu. Trzeba dodać, że w eko jajach jest to tłuszcz nienasycony, czyli zdrowy.
Środa, 25 marca 2015 | 10:55:01 zosieńka 55
uwielbiam jajka w każdej postaci :D