Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie artykułów
Popularne artykuły
1 grudnia 2016
więcej
9 grudnia 2016
więcej
13 grudnia 2016
więcej
2 stycznia 2018
więcej
23 listopada 2017
więcej
Więcej artykułów

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola


Pod lupą: masło!

odżywianie | 28.01.2015
Pod lupą: masło!

To produkt, który niezwykle często jest fałszowany przez wytwórców. W kontekście ostatnich doniesień o nałożeniu kary na producenta Masmal Dairy za wprowadzanie klientów w błąd (Masło Ekstra tej firmy zawierało 60 % tłuszczu roślinnego, którego w ogóle nie powinno być w maśle) zasadne jest wzięcie pod lupę właśnie masła.

Jeśli chcemy ustrzec się przed nieuczciwymi producentami musimy wiedzieć na co zwracać uwagę przy zakupie masła. Niestety, potwierdza się powszechna reguła, że im produkt droższy tym lepszy. Sprawdź, co jeszcze (oprócz ceny) świadczy o wysokiej jakości tego tłuszczowego smarowidła...

Czym jest masło?
Masło to produkt zwierzęcy, otrzymywany z mleka krowiego w wyniku zmaślania odpowiednio przygotowanej śmietany. Jeśli śmietana przejdzie proces pasteryzacji to otrzymujemy masło śmietankowe. Natomiast śmietana ukwaszona (niepasteryzowana) służy do produkcji masła wiejskiego.

Jak poznać prawdziwe masło?
W sklepach szukajmy produktu z napisem „masło”. Taka nomenklatura dotyczy wyłącznie artykułu o zawartości tłuszczu mlecznego w zakresie 80-90%. Kostka masła składa się także z wody (do 16%) oraz suchej beztłuszczowej masy mleka (do 2%). I wszystko byłoby proste, gdyby nie fakt, że producenci, a zwłaszcza marketingowcy często wprowadzają konsumentów w błąd. Dodają epitety „naturalne” czy „świeże”, które sugerują, że produkt jest masłem. W rzeczywistości nigdzie na opakowaniu nie ma takiej informacji lub drobnym drukiem napisane jest „miks tłuszczowy” (czyli zupełnie różny od masła produkt). W błąd często wprowadza nas nie tylko nazwa, ale także szata graficzna: wizerunek krowy, czarnych łat na białym tle czy właśnie wiadra z mlekiem, jak w przypadku Masła Ekstra firmy Masmal Dairy.

Zgodnie z nomenklaturą (zawartą w rozporządzeniu Rady (WE) Nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. określającego m.in. normy dla tłuszczów do smarowania) w wyróżnia się 3 rodzaje masła:

  • masło, czyli produkt o zawartości tłuszczu mlecznego nie mniejszej niż 80% ale mniejszej niż 90%;
  • masło o zawartości 3/4 tłuszczu zawiera 60-62% tłuszczu mlecznego (bez dodatku tłuszczu roślinnego);
  • masło półtłuste zawiera 39-41% tłuszczu mlecznego (również bez grama tłuszczu roślinnego).

I ta informacja (jedna z trzech) musi być podana na opakowaniu produktu. Zazwyczaj widnieje obok składu.

Masło to produkt w całości pochodzenia zwierzęcego. Spośród przetworów mlecznych właśnie ono podlega najbardziej szczegółowym regulacjom. I tak, masło zalicza się do przetworów mlecznych, które to oznaczają produkty uzyskiwane wyłącznie z mleka. W związku z tym w spisie składników prawdziwego masła nie znajdziemy nic oprócz tłuszczu mlecznego (np. ze śmietanki). Czasem widnieją także dodatki barwników naturalnych czy soli. Jeśli znajduje się nawet gram tłuszczu roślinnego, taki produkt nie jest już masłem i nie może być jako taki oznaczony. Niestety, inspekcje i kontrole produktów sklepowych często stwierdzają zafałszowanie masła. Inspekcja Handlowa ma prawo nałożyć karę pieniężną w wysokości do 10% ubiegłorocznego przychodu na przedsiębiorcę wprowadzającego do obrotu zafałszowane artykuły rolno - spożywcze.

Jeśli na podstawie informacji z opakowania nie jesteśmy w stanie zweryfikować, czy producent nie wprowadza nas błąd możemy zdać się na własne zmysły. Prawdziwe masło pachnie delikatnie, nie nachalnie. Jest bardzo twarde po wyjęciu z lodówki i trudno się rozsmarowuje. Koneserzy masła mogą zdać się na swój smak, z pewnością wyczują każdy fałsz.

Wnioski: masło jest zdrowym tłuszczem roślinnym zalecanym osobom bez problemów z nadwagą i o stabilnej gospodarce lipidowej. Jeśli cierpisz na podwyższone stężenie cholesterolu, zespół metaboliczny, miażdżycę lub nadciśnienie wybieraj dobre, miękkie margaryny i oleje roślinne (oliwę, olej lniany i rzepakowy). Wybierając masło zawsze zwracaj uwagę na skład i sięgaj po to, które faktycznie chcesz kupić. Nie daj się oszukać.

Zobacz także

Komentarze (2)

Piątek, 30 stycznia 2015 | 10:31:56 kasia.g 105

ciekawe i bardzo pozyteczne


Poniedziałek, 9 lutego 2015 | 14:44:22 _nisia 28

bardzo ciekawe informacje!