-
Kaloryczność71.13 kcal3.56%
-
Białko3.45 g6.9%
-
Węglowod.4.58 g1.7%
-
Tłuszcze5.02 g7.17%
-
Błonnik1.48 g5.92%
-
GDA3.56 %
- Bakłażan - 120g
- Cukinia - 250g
- Pomidor koktajlowy - 160g (8 sztuk)
- Ser Feta - 50g (porcja)
- Rukola - 20g (garść)
- Dynia, pestki - 10g (łyżka stołowa)
- Słonecznik, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cukinię i bakłażana dokładnie umyj, nie obieraj. Pokrój na plasterki i każdy posmaruj oliwą z oliwek.
KROK 2: Plasterki warzyw umieść na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Możesz doprawić suszonym oregano i solą o obniżonej zawartości sodu. Grilluj aż zmiękną i przyrumienią się.
KROK 3: Pestki dyni i słonecznika lekko przypraż na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Uważaj, aby się nie przypaliły.
KROK 4: Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki. Możesz zastąpić je zwykłym, średnim pomidorem. Pokrój go na ćwiartki.
KROK 5: Ugrillowane warzywa ułóż dookoła na talerzu w środku zostawiając miejsce.
KROK 6: Rukolę opłucz dokładnie pod wodą, osusz i ułóż na środku talerza. Fetę pokrój w kosteczkę lub pokrusz i posyp nią warzywa. Całość udekoruj pomidorkami i posyp pestkami dyni i nasionami słonecznika.
Smacznego!