20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
154 kcal / 1 porcję (145 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność106.59 kcal5.33%
-
Białko5.63 g11.26%
-
Węglowod.6.78 g2.51%
-
Tłuszcze6.92 g9.89%
-
Błonnik1.23 g4.92%
-
GDA5.33 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
- Szpinak świeży - 100g
- Pieczarki - 40g (2 sztuki)
- Cebula - 45g (½ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Na patelni rozgrzej olej, podsmaż drobno posiekane - cebulkę, czosnek i chili. Posól całość i podmaż do miękkości.
KROK 2: Do cebuli dodaj świeży szpinak oraz pokrojone w plastry pieczarki, lekko całość podduś, a następnie dorzuć pokrojone w plasterki ziemniaki. Całość podsmaż na złoto.
KROK 3: Jajka dokładnie wymieszaj, dodaj przyprawy. Warzywa na patelni zalej masą jajeczną, zmniejsz ogień i smaż pod przykryciem 3-4 minuty. Następnie przy pomocy talerza odwróć fittatę na drugą stronę i ponownie podsmaż.
* Zamiast odwracać możesz całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i podpiekaj, aż góra frittaty się zetnie. Należy jednak pamiętać, że patelnia nie może posiadać żadnych plastikowych elementów.
Smacznego!
Zobacz także
Pasztet fasolowo-warzywny z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami
więcej
60 minut + czas moczenia
8 osób