-
Kaloryczność116.39 kcal5.82%
-
Białko7.30 g14.6%
-
Węglowod.11.67 g4.32%
-
Tłuszcze4.57 g6.53%
-
Błonnik1.57 g6.28%
-
GDA5.82 %
- Makaron razowy spaghetti, surowy - 50g
- Tuńczyk w sosie własnym - 60g (2 łyżki stołowe)
- Pomidor koktajlowy - 100g (5 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Zioła prowansalskie - 4.5g (1 ½ łyżeczki)
- Parmezan tarty - 10g (1 ¼ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron spaghetti ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
KROK 2: Tuńczyka odlej z zalewy i (jeśli istnieje taka konieczność) pokrój go na mniejsze kawałki.
KROK 3: Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na pół. Możesz użyć zwykłych pomidorów, pokrój je na ósemki.
KROK 4: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę i podduś pomidorki, aż zmiękną i "pomarszczy" im się skórka. Dodaj tuńczyka, całość gotuj jeszcze chwilę.
KROK 5: Zatrzyj parmezan na tarce o malutkich oczkach (możesz również nabyć w sklepie gotowy, tarty parmezan, ewentualnie zastąpić go innym serem żółtym).
KROK 6: Do pomidorków i tuńczyka dodaj ugotowany makaron, zioła prowansalskie i całość wymieszaj na patelni. Przełóż na talerz i posyp parmezanem.
*Serwuj ze świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego!